JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røykeloven gir bedre helse

Færre ansatte i barer og restauranter har luftveisplager etter innføringen av røykeloven.

En ny studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening slår fast at røykeloven fra 2004 har en positiv innvirkning på serveringspersonalets helse. Mer enn 4 av 10 i undersøkelsen sier at de har færre symptomer, som piping i brystet og luftveisinfeksjoner. Samtidig rapporterer 2 av 10 av de faktisk har flere symptomer, noe forskerne er overrasket over. TIl sammen konkluderer imidlertid studien med at «innføring av røykeforbud på serveringssteder kan være gunstig for helsen til de ansatte».

Arbeidsmiljøsak

For Hotell og Restaurantarbeiderforbundet, som nå er gått inn i Fellesforbundet, var det viktig å få på plass røykfrie serveringssteder, ut fra hensynet til arbeidsmiljøet til de ansatte. Forbundssekretær Clas Delp sier at forbundet jobbet aktivt for loven, også i direkte kontakt med daværende helseminister Dagfinn Høybråten.

– Det hadde skjedd en gradvis innstramming, med regler for røykfri adgang til toaletter, til baren og så videre. Men ikke alle lokaler var like egnet eller villige til å ivareta arbeidsmiljøet, sier Delp.

Loven om røykfrie serveringssteder kom seks år etter at det ble innført et generelt forbud mot røyking på arbeidsplasser. Farene ved passiv røyking var hovedargumentet for at det til slutt ble innført røykelov i utebransjen. Passiv røyking øker risikoen for lungekreft, kols og hjerte- og karsykdommer. I tillegg kommer symptomer som irritasjon av øyne, luftveier og hals.

Omgår forbudet

Selv om forskerne konkluderer med at røykeloven fungerer positivt for mange, er det fortsatt en tendens i utelivsbransjen til å ville omgå loven. Uteserveringer bygges mer og mer inn, og til slutt er de i praksis inneservering med tanke på luftkvaliteten.

Clas Delp sier det er viktig at Arbeidstilsynet har lik praksis over hele landet, og at det trengs klare retningslinjer.

– Noen av de mest innebygde uteserveringene er jo i praksis samme hemsko for arbeidsmiljøet som røyking inne, sier han.

Annonse
Annonse