JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bred kritikk av Israels plan

Israel møter kritikk fra flere hold for at landet vil holde igjen palestinske skatteinntekter og utvide bosetningene.

Uakseptabelt, mener nordiske utenriksministre. EU oppfordrer Israel til å skrinlegge planene.

– Vi er mot de straffetiltak som Israel nå drøfter. Dette vil kunne svekke de palestinske institusjoner som det internasjonale samfunn har bidratt til å bygge opp gjennom mange år. Straffetiltakene undergraver grunnlaget for forhandlinger, heter det i en uttalelse som alle de fem nordiske utenriksministrene stiller seg bak.

Ministerne møttes onsdag i forbindelse med Nordisk råd i København. De trekker fram at Israels bosetningspolitikk og utvidelsen av bosetningene er ulovlig i henhold til folkeretten. Forslaget om å holde tilbake avgiftsoverføringene av toll og moms vurderes også som spesielt uheldig. Overføringene utgjør om lag to tredeler av lønnsutgiftene til offentlig ansatte i den palestinske selvstyremyndigheten.

– Bortfallet av disse inntektene vil få alvorlige konsekvenser for palestinerne, sier Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.

– Skrinlegg planer

EU mener Israel må skrinlegge planene.

– Vi ber Israel reversere denne beslutningen, og vi oppfordrer begge parter til å fortsette kontakten med kvartetten for å bringe fredsforhandlingene framover, sa EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton onsdag.

Storbritannias utenriksminister William Hague mener beslutningen ikke er i noens interesse.

– Aller minst Israels, ettersom dette får direkte følger for de palestinske myndighetenes evne til å sørge for effektiv sikkerhet på Vestbredden, sier Hague.

– Vi trenger steg mot fred, ikke handlinger som splitter og isolerer partene ytterligere og undergraver utsiktene for forhandlinger, mener han.

En amerikansk tjenestemann uttalte onsdag at USA er «dypt skuffet» over Israels beslutning, melder Reuters.

– Stjeler fra palestinerne

Palestinske ledere gikk allerede tirsdag hardt ut mot statsminister Benjamin Netanyahus regjering.

– Israels avgjørelse om fortgang i byggingen i bosetningene med 2.000 nye hus er en israelsk avgjørelse om fortgang i ødeleggelsen av fredsprosessen, sa en talsmann for president Mahmoud Abbas.

– Å stanse pengeoverføringer er å stjele penger fra det palestinske folket, uttalte han.

Netanyahu på sin side forsvarte onsdag avgjørelsen.

– Vi bygger i Jerusalem fordi det er vår rett og plikt. Det er ikke en straff, men en grunnleggende rettighet vårt folk har til å bygge sin evige hovedstad, sa statsministeren ifølge AFP.

UNESCO-sprik

Israels beslutning om å utvide bosetninger og holde tilbake skatteinntekter er et svar på FN-organisasjonen UNESCOs beslutning tidligere denne uken om å gi palestinerne fullt medlemskap på linje med andre stater.

Et flertall av medlemslandene stemte for å gi palestinerne medlemskap, inkludert Norge og Finland. Men Sverige stemte nei, og Danmark avsto fra å stemme.

USA reagerte med å stanse sin økonomiske støtte til FN-organisasjonen. Samme melding kom fra israelsk hold etter avstemningen mandag.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse