JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjefens planer bekymrer offiserer

Norske offiserer er frustrerte over forslaget om å endre soldatutdanningen. Forsvarssjefen sier at verneplikten ligger fast.

Forsvarssjef Harald Sunde legger fram sine «Fagmilitære råd om utviklingen av det norske Forsvaret» for regjeringen 24. november.

Hovedpunktene i langtidsplanene har allerede lekket ut og innebærer blant annet å legge ned 2. bataljon på Skjold i indre Troms.

– Les også: – Ørland best som F-35-base

Norges Offisersforbund er ikke fornøyd med prosessen og mener at de ikke har fått tilgang til den nødvendige dokumentasjonen for å kunne danne seg et bilde over forsvarssjefens planer.

– Jeg kan ikke svare på om vi er fornøyde med planene eller ikke. Sånn som det er nå, blir det meste synsing fra min side, sier forbundsleder Egil André Aas i Norges Offisersforbund.

Store konsekvenser

Forslaget om å legge ned 2. bataljon på Skjold i indre Troms kan få store konsekvenser for hærstrukturen.

– Om det stemmer at garnisonen skal legges ned, kan dette sende signaler om å legge ned verneplikten og gå over til å bare satse på vervede soldater, sier Aas.

Han tror ikke at Forsvaret vil klare å opprettholde bidrag som man i dag har i Afghanistan om man ikke har tilgang på vernepliktige.

– I tillegg vil dette ta fra oss rekrutteringsgrunnlaget til befalsskoler og Heimevernet, sier Aas, som synes det er uheldig om Forsvaret legger ned deler av verneplikten.

Har vært med på prosessen hele veien

– Vi kommenterer ikke det fagmilitære rådet før dette formelt er overlevert Forsvarsministeren torsdag 24. november i år, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, Forsvarssjefens talsperson til NTB.

Myhre kan allikevel si at arbeidstakerorganisasjonen har gjennom en sentral referansegruppe gjennom hele prosessen blitt informert og vært involvert i arbeidet med rådet og har hatt en tydelig og synlig rolle.

– Videre har forsvarssjefen selv gjennomført to ukelange informasjonsreiser til Forsvarets avdelinger utelukkende for å informere ansatte, lokal ledelse og arbeidstakerorganisasjonene om status i prosessen, sier han.

Myhre avslutter med å si at verneplikten ligger fast og er et av utgangspunktene når forsvarssjefen legger fram sine Fagmilitære råd. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse