JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser panteordning

Arbeiderpartiets Martin Kolberg er skuffet over at det ennå ikke har blitt noe av forslaget om en felles nordisk panteordning.

kjell.werner@anb.no

– Vi har ikke kommet en millimeter nærmere et nordisk pantesystem. Jeg er skuffet, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han viser til vedtaket som Nordisk råd gjorde i Reykjavik for ett år siden, men svaret fra regjeringene og ministerrådet er skuffende lesning for Kolberg.

– Les også: Kan få nordisk pantesystem

Ubetydelig

I svaret argumenteres det med at det bare er en ubetydelig andel av emballasjen som forhandles over de nordiske lands grenser som er utenfor retursystemet. Derfor skaper dette ikke noe større problem.

– Det kan virke som at forslaget utelukkende har blitt behandlet fra et miljøperspektiv og ikke fra et forbrukerperspektiv. Det er trist, sier Kolberg.

– Når forbrukeren får pant på en boks blir denne boksen en verdigjenstand, mens en boks som det ikke betales pant for blir avfall, poengterer Ap-talsmannen.

– Les også: Panteordning for småelektronikk

Politisk press

Onsdag tok han saken opp igjen under Nordisk råds samling i København. Kolberg etterlyste politisk mot, vilje og handlekraft.

– De nåværende nasjonale panteordningene ble opprettet på grunn av politisk press. Hvis de skal videreutvikles, så vil det bare kunne skje dersom regjeringene i de nordiske landene sender et klart signal om hva som forventes i framtiden, sier Kolberg.

Han mener en regional løsning i Norden kan være et forbilde og en modell for EU.

– Nordiske løsninger kan skape forretningsmuligheter for nordisk næringsliv og kan bli et glimrende eksempel på den grønne veksten vi ønsker her i Norden, utdyper Kolberg. (ANB)

Annonse
Annonse