JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kultur for alle

To kulturstatsråder, den nåværende og en tidligere, hadde LO, AOF og Framfylkingen samlet da Kulturkonferansen ”I bevegelse” ble arrangert i Oslo i dag. Til stede var også en seriøs humorist i særklasse.

jan.erik@lomedia.no

Uten å fornærme Arnfinn Bjerkestrand, forbundsleder i Musikernes Fellesorganinsasjon (MFO), så må det være lov å si at arrangøren hadde toppet programmet fram mot lunsj. Da fikk nemlig om lag 70 deltakere høre Åse Kleveland, direktør for Rikskonsertene, humorist, forfatter og TV-underholder Knut Nærum og kulturminister Trond Giske.

De tre er veldig ulike, ikke minst hva fysisk høyde angår, men en ting har de felles: De er glade i kultur. Og mener den tilhører oss alle.

Møteplassen

Kleveland appellerte til fagbevegelsen om at den mer enn noen gang bør satse på kunsten og kulturen. For er det ett sted mennesker møtes, så er det jo på arbeidsplassen.

Den tidligere kulturministeren slo fast at vi har et for mange stressende og krevende arbeidsliv der det burde være plass til mye kultur. Og den gamle lederen av Musikerforbundet, forgjengeren til MFO, viste at hun heller ikke har glemt gamle sirkuskunster:

– En av hovedutfordringene for LO er å fokusere på de faglig, politiske rettighetene til kunstnerne. For kulturpolitikken i dag er knyttet nært opp mot et kommersielt marked. Dette må vi ta på alvor. Pengene til frilansere blir det for eksempel mindre og mindre av for hvert år som går, sa Kleveland.

Kynisk kapitalisme

De fleste veit at Knut Nærum ikke er sosialdemokrat, men ingen idiot likevel.

– Kapitalismen er så kynisk at den sprer kritikk om seg sjøl dersom den kan tjene noen millioner på det, sa han.

Han slo et varmt slag for populærkulturen uten å gå i Frp-fella. Nærum ønsker et kulturliv for de mange, men mener også at vi trenger den maktkritiske kulturen; den den som viser hva samfunnet kunne ha vært.

Å høre Nærum snakke og gjengi ham treffsikkert, er en vanskelig øvelse fordi satiren og ironien alltid ligger der og lurer. Både på og mellom linjene. Eller hva med denne:

– LO bør gå inn i produksjonen av cowboyfilmer, sa Knut Nærum.

Tilretteleggeren

Trond Giske startet sitt kulturforedrag der mange av hans likesinnede også ofte begynner: Med Marcus Thrane og kulturen som et kampvåpen for et bedre samfunn å leve i for arbeidsfolk.

Giske siterte Tage Erlander, avdød svensk statsminister, som skal ha sagt at sosialdemokratiets oppgave er å bygge det dansegulvet som folk kan danse livene sine på.

I det hele tatt var Giske svært bevisst på å understreke at kulturpolitikernes misjon bare er å legge til rette. For kunsten og kulturen har sin egen frihet. Og skal ha det.

Dessuten avviste Giske skillet mellom folke- og finkulturen. Han visste til at kulturinstitusjonene i Oslo er mer besøkt enn fotballkampene til Vålerenga og Lyn til sammen.

I bevegelse

– Kunst og kultur skal være for alle, ikke bare for de få. Det er vanlige folk, med lavere inntekter, som blir rammet om kunsten og kulturen blir overlatt til markedet sånn Fremskrittspartiet vil. Vår oppgave er å sørge for at alle får delta. Det som kjennetegner sosialdemokratiet er at vi er i bevegelse. Ennå er ikke alle med, men det er fortsatt målet vårt, sa Giske.

Ros som forrett

Statsråden har i den seinere tid, og kanskje særlig etter det siste statsbudsjettet, fått mye ros av kulturorganisasjonene for det store kulturløftet som de rødgrønne regjeringspartiene lovte allerede i 2004. Men Giske er raus nok til ikke å innkassere seieren helt aleine.

– LO skal ha all ære for at vi har fått til kulturløftet. LO-kongressen var nemlig den første arenaen som krevde at 1 prosent av statsbudsjettet skulle gå til kultur innen 2014, sa Trond Giske, vel vitende om at lunsjen smaker så mye bedre for deltakerne når de får ros som forrett.

Annonse
Annonse