JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Vi må gjørra jobben sjøl!»

Både arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, NHO-leder John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen har stor tro på IA-avtalen.

jan.erik@lomedia.no

Samme dagen som mediene FriFagbevegelse.no, Aftenposten og Dagens Næringsliv (DN) kunne melde at bedriften Bravida med verneombudets velsignelse ikke lenger ønsket å ha en IA-avtale, arrangerte Arbeidsdepartementet sin andre nasjonale konferanse om IA-avtalen på Lillestrøm. Konferansen ble samtidig et 10 års jubileum for IA-avtalen, et jubileum lederskribenten i gårsdagens DN mente burde feires med måte.

Stolt arbeidsminister

De over 500 frammøtte, med lederne av så vel YS, LO, Akademikerne, Spekter og UNIO – samt statsrådene Rigmor Aasrud og Hanne Bjurstrøm, var slett ikke enig i at IA-avtalen er utgått på dato. Snarere tvert imot.

– Det er altfor tidlig allerede nå å fastslå at IA-avtalen ikke virker. Istedenfor skal vi være stolte av avtalen, sa arbeidsminister Bjurstrøm.

Likevel måtte hun innrømme at verken delmål en eller to, det vil si å få ned sykefraværet 20 prosent og å øke antallet med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet, er nådd. Delmål tre, å få folk til å stå lenger er imidlertid en suksesshistorie.

Kvinner er sykest

Mange av innlederne var opptatte av de relativt store kjønnsforskjellene i arbeidslivet når det gjelder sykefravær. Kvinnene er langt mer syke enn menn, i alle bransjer og yrker. Mange forsøkte seg på forklaringer av dette fenomenet, mens LO-leder Roar Flåthen gikk rett til konklusjonen:

– Vi har ikke kommet langt nok i likestillingen. Her har også vi menn et stort ansvar. Kvinner må få samme rett til fulltidsstillinger som menn har, sa Flåthen, som holdt et engasjert og svært personlig innlegg om sin egen inngang til arbeidslivet. 16 år var han da han droppet ut av skolen og gikk rett i jobb. Siden ble det aldri noe mer skolegang, men han mente han hadde lært ett og annet likevel. Det virket som om forsamlingen ikke var uenig i den påstanden.

Fleksibilitet

Mørkest i stemmen ble Flåthen da han sneiet innom påstanden om at vi må myke opp arbeidsmiljøloven fordi den ikke skal være tilpasset et moderne arbeidsliv. Påstanden er sterkest framført fra arbeidsgiverhold, ikke minst fra Vibeke Hammer Madsen i Virke.

– Vi har et fleksibelt arbeidsliv i Norge, men det er også viktig å innrette arbeidslivet vårt sånn at vi kan være der livet ut, sa LO-lederen.

Flåthen møtte skeptikerne i Bravida og andre bedrifter på følgende måte:

– Jeg tror IA-framtiden er lys! Men det er en forutsetning: Vi må gjørra jobben sjøl!

Annonse
Annonse