JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kastet slipset for 50-årsjubilant

Erik Solheim ble så begeistret for Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond, at han like godt rev av seg slipset.

Gunnar Stålsett er tilbake i lokalene der han en gang hadde gymnastikk sammen med sine medstudenter i teologi. Denne kvelden i oktober er Frostkjelleren ved Universitetsplassen arena for helt andre aktiviteter. Femti år med bistand- og solidaritetsarbeid fra Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) skal markeres.

- SAIH står for grunnleggende verdier, sa Stålsett, som for femti år siden var en av grunnleggerne av utdannings- og bistandsorganisasjonen SAIH.

Alle bidrar

Hvert semester betaler studenter på norske universiteter og høgskoler tjue kroner ekstra over semesteravgiften. De såkalte SAIH-tierne er med på å finansiere utdanningsbistand, informasjonsarbeid og politisk påvirkning.

- SAIH er unike i verdenssammenheng. Jeg har ikke hørt om tilsvarende organisasjoner. Det handler om studenter som tar sitt samfunnsansvar på alvor, sa Anette Remme i sin tale til tilhørerne.

Utdanning viktig

I dag støtter SAIH prosjekter innen høyere utdanning, forskning og opplæring i Sør-Afrika og Latin-Amerika. Organisasjonen mener at utdanning er et viktig middel for å oppnå frigjøring. Remme pekte på at organisasjonen har endret seg i løpet av sine femti år.

- I begynnelsen var det mye bistandsarbeid. Nå satser vi mer på politisk arbeid for å endre de strukturene som gjør verden urettferdig. 2011 har vært et ekstraordinært år, der man har sett unge mennesker skape endring i den arabiske verden. Det er viktig for oss å jobbe videre med ytringsfrihet, sa Remme.

140 000 norske studenter betalte i 2011 SAIH-.tierne. Det utgjorde om lag seks og en halv millioner kroner. Samtidig finansieres organisasjonen av samarbeid med SAIH-akademikere, Norad, Operasjon Dagsverk og Fokus.

Oppstarten

For femti år siden var Gunnar Stålsett en av initiativtakerne bak SAIH.

Bildene fra apartheidregimet i Sør-Afrika skapte et engasjement blant både studenter og akademikere. De ønsket å bidra.

- Jeg ble også veldig engasjert av den første fredsprisvinneren fra Afrika, Albert John Lutuli, sa Stålsett.

Studentenes og Akedemikernes internasjonale hjelpefond(SAIH) arbeidet fra begynnelsen av for folkeopplysning og politisk påvirkning i Norge. Samtidig drev de med utdanningsbistand til land i Sør, under slagordet « Utdanning for Frigjøring»

Solheim kastet slipset

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim benyttet fredagens anledning til å vise en villere side av seg selv.

- Jeg fikk beskjed om å ta på meg mitt fineste slips. Det gjorde jeg, sa Solheim, før han like godt rev det av seg, til stor jubel fra tilhørerne.

- I dag skal jeg fjerne meg fra politikken, forklarte Solheim, som gav uttrykk for takknemlighet ovenfor SAIHs arbeid.

- SAIH har vært en god støttespiller for demokrati, i blant annet Zimbabwe, sa han.

Annonse
Annonse