Vil rette pekefingeren mot næringslivet
Klokka halv tolv i formiddag samler Jens Stoltenberg næringsliv og organisasjoner til rådslag om de dystre økonomiske utsiktene. LO-leder Roar Flåthen lover at pekefingeren også vil bli rettet mot næringslivets folk.
einar.fjellvik@lomedia.no
stig.christensen@lomedia.no
Han mener det er grunn til å ha is i magen, og det vil også være LO-lederens viktigste råd til statsminister Jens Stoltenberg på dagens toppmøte om den økonomiske situasjonen.
– Men, legger han til,
– Jeg kommer nok til å rette en pekefinger mot næringslivsfolkene. I den situasjonen vi har nå holder det ikke bare å løpe til staten og be om hjelp. Nå må bedriftene selv bidra til å holde hjulene i gang så ikke den internasjonale finanskrisa får altfor store konsekvenser her til lands, sier Flåthen til FriFagbevegelse.no forut for møtet.
Topptungt
Fra statsministerens kontor har LO-Aktuelt fått vite at følgende organisasjoner skal delta på møtet: NHO, Norsk Industri, HSH, KS, Bedriftsforbundet, Finansnæringens Hovedorganisasjon, Norges Rederiforbund, Byggenæringens Landsforening, Sparebankforeningen, LO, Fellesforbundet, Industri Energi, Innovasjon Norge, Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportfinans.
Pengepolitikk
Statsminister Jens Stoltenberg mener at statsbudsjettet som ble lagt fram 7. oktober virker etter hensikten. Norges Banks styringsrente er blitt satt ned med ett prosentpoeng , til 4,75 prosent, og statsministeren forventer at bankene følger etter.
Dermed brukes pengepolitikken for å møte den internasjonale finanskrisa. Fra en rekke hold er det kommet krav om mer penger og flere prosjekter for å møte krisetendensene, mens Stoltenberg i de siste dagene har avvist dette.
Industri Energi
Forbundet Industri Energi er ett av de forbund som krever flere tiltak.
– Nå må vi få på plass industrikraftløsninga, mener forbundsleder Leif Sande, som legger til at det kan utløse 25 milliarder i investeringer.
– Bare Karmøy vil kreve 11 milliarder, sier han. Videre vil forbundslederen at regjeringen skal satse på en skoleringspakke med oppgradering, design, innovasjon og markedsføring innen møbel, glass og keramikk. En tredje ting er permitteringsreglene, der han vil at bedriftenes utgifter skal reduseres.
– Arbeidsgiverperioden må reduseres fra ti til fem uker. Det må jo være mye bedre å holde på arbeidskraften enn å permittere den, mener han. Selv om spørsmålet om ny oljevirksomhet i nord ikke henger direkte sammen med finanskrisa, kan likevel ikke Sande dy seg for å komme inn på saken:
– Man må ikke blokkere for ny oljevirksomhet i nordområdene, mener han og retter et spark til verneinteressene.
Beredskapsplan
Fellesforbundet vedtok nylig en krass uttalelse om finanskrisa, der de ber regjeringen om å utarbeide en beredskapsplan tilpasset den aktuelle situasjonen.
– Vi tar utgangspunkt i denne uttalelsen på møtet, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli. Ifølge forbundet er det ikke nok å forsyne finansvesenet med likviditet.
Fellesforbundet vil ha en bedre regulering av finansvesenet. De har mye godt å si om statsbudsjettet og støtter «en mer rettferdig fordeling av formuesskatt og arveavgift». Likevel peker man på at utfordringene er blitt større i ukene etter at statsbudsjettet ble lagt fram.
I den beredskapsplanen forbundet etterlyser, nevner de at investeringene i bygg og anlegg må økes, med særlig vekt på rehabilitering. Omsorgsboliger, studentboliger og barnehager blir nevnt. De vil også ha rentefrie lån til skoler og svømmeanlegg. Forbundet vil ha midler til opplæring, for på den måten å kunne hindre permittering. De vil få vurdert behovet for flere arbeidsmarkedstiltak og de økonomiske rammene som er i ordninger innunder Innovasjon Norge og SIVA.
Unio krever 20 milliarder
Det er kun LO og Fellesforbundet og IE i privat sektor, som er invitert til møtet fra arbeidstakersiden, men også Unio har stilt krav til regjeringen.
– For å unngå at finanskrisen skal herje enda mer med norsk arbeidsliv, må regjeringen sprøyte inn 20 ferske milliarder, krever Unio.
Leder Anders Folkestad mener at statsbudsjettet ikke tar høyde for den alvorlige nedturen i norsk økonomi. Unio vil ha 15 milliarder ekstra til rehabilitering av offentlige bygg, ikke bare skoler og svømmehaller, samt fem milliarder til arbeidsplasser i offentlig sektor.
– Det er uløste oppgaver, særlig innen vedlikehold av bygg, og slik kan nedgangen i bygg og anlegg avlastes, sier Anders Folkestad, som mener at regjeringen blir for avventende og forsiktig. Unio-lederen mener for øvrig at det må komme flere pakker utover våren.
Fagforbundet
Fagforbundet er opptatt av hvordan kommunesektoren kan brukes til å dempe virkningene av finanskrisa. Forbundet vil derfor komme med konkrete utspill, men de kommer ikke før i neste uke, ifølge informasjonsleder Tone Zander.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus