JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil rette pekefingeren mot næringslivet

Klokka halv tolv i formiddag samler Jens Stoltenberg næringsliv og organisasjoner til rådslag om de dystre økonomiske utsiktene. LO-leder Roar Flåthen lover at pekefingeren også vil bli rettet mot næringslivets folk.

einar.fjellvik@lomedia.no

stig.christensen@lomedia.no

Han mener det er grunn til å ha is i magen, og det vil også være LO-lederens viktigste råd til statsminister Jens Stoltenberg på dagens toppmøte om den økonomiske situasjonen.

– Men, legger han til,

– Jeg kommer nok til å rette en pekefinger mot næringslivsfolkene. I den situasjonen vi har nå holder det ikke bare å løpe til staten og be om hjelp. Nå må bedriftene selv bidra til å holde hjulene i gang så ikke den internasjonale finanskrisa får altfor store konsekvenser her til lands, sier Flåthen til FriFagbevegelse.no forut for møtet.

Topptungt

Fra statsministerens kontor har LO-Aktuelt fått vite at følgende organisasjoner skal delta på møtet: NHO, Norsk Industri, HSH, KS, Bedriftsforbundet, Finansnæringens Hovedorganisasjon, Norges Rederiforbund, Byggenæringens Landsforening, Sparebankforeningen, LO, Fellesforbundet, Industri Energi, Innovasjon Norge, Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportfinans.

Pengepolitikk

Statsminister Jens Stoltenberg mener at statsbudsjettet som ble lagt fram 7. oktober virker etter hensikten. Norges Banks styringsrente er blitt satt ned med ett prosentpoeng , til 4,75 prosent, og statsministeren forventer at bankene følger etter.

Dermed brukes pengepolitikken for å møte den internasjonale finanskrisa. Fra en rekke hold er det kommet krav om mer penger og flere prosjekter for å møte krisetendensene, mens Stoltenberg i de siste dagene har avvist dette.

Industri Energi

Forbundet Industri Energi er ett av de forbund som krever flere tiltak.

– Nå må vi få på plass industrikraftløsninga, mener forbundsleder Leif Sande, som legger til at det kan utløse 25 milliarder i investeringer.

– Bare Karmøy vil kreve 11 milliarder, sier han. Videre vil forbundslederen at regjeringen skal satse på en skoleringspakke med oppgradering, design, innovasjon og markedsføring innen møbel, glass og keramikk. En tredje ting er permitteringsreglene, der han vil at bedriftenes utgifter skal reduseres.

– Arbeidsgiverperioden må reduseres fra ti til fem uker. Det må jo være mye bedre å holde på arbeidskraften enn å permittere den, mener han. Selv om spørsmålet om ny oljevirksomhet i nord ikke henger direkte sammen med finanskrisa, kan likevel ikke Sande dy seg for å komme inn på saken:

– Man må ikke blokkere for ny oljevirksomhet i nordområdene, mener han og retter et spark til verneinteressene.

Beredskapsplan

Fellesforbundet vedtok nylig en krass uttalelse om finanskrisa, der de ber regjeringen om å utarbeide en beredskapsplan tilpasset den aktuelle situasjonen.

– Vi tar utgangspunkt i denne uttalelsen på møtet, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli. Ifølge forbundet er det ikke nok å forsyne finansvesenet med likviditet.

Fellesforbundet vil ha en bedre regulering av finansvesenet. De har mye godt å si om statsbudsjettet og støtter «en mer rettferdig fordeling av formuesskatt og arveavgift». Likevel peker man på at utfordringene er blitt større i ukene etter at statsbudsjettet ble lagt fram.

I den beredskapsplanen forbundet etterlyser, nevner de at investeringene i bygg og anlegg må økes, med særlig vekt på rehabilitering. Omsorgsboliger, studentboliger og barnehager blir nevnt. De vil også ha rentefrie lån til skoler og svømmeanlegg. Forbundet vil ha midler til opplæring, for på den måten å kunne hindre permittering. De vil få vurdert behovet for flere arbeidsmarkedstiltak og de økonomiske rammene som er i ordninger innunder Innovasjon Norge og SIVA.

Unio krever 20 milliarder

Det er kun LO og Fellesforbundet og IE i privat sektor, som er invitert til møtet fra arbeidstakersiden, men også Unio har stilt krav til regjeringen.

– For å unngå at finanskrisen skal herje enda mer med norsk arbeidsliv, må regjeringen sprøyte inn 20 ferske milliarder, krever Unio.

Leder Anders Folkestad mener at statsbudsjettet ikke tar høyde for den alvorlige nedturen i norsk økonomi. Unio vil ha 15 milliarder ekstra til rehabilitering av offentlige bygg, ikke bare skoler og svømmehaller, samt fem milliarder til arbeidsplasser i offentlig sektor.

– Det er uløste oppgaver, særlig innen vedlikehold av bygg, og slik kan nedgangen i bygg og anlegg avlastes, sier Anders Folkestad, som mener at regjeringen blir for avventende og forsiktig. Unio-lederen mener for øvrig at det må komme flere pakker utover våren.

Fagforbundet

Fagforbundet er opptatt av hvordan kommunesektoren kan brukes til å dempe virkningene av finanskrisa. Forbundet vil derfor komme med konkrete utspill, men de kommer ikke før i neste uke, ifølge informasjonsleder Tone Zander.

Annonse

Flere saker

Annonse