JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke bare norske brød...

30 prosent av alle brød som selges i Norge, er bakt i utlandet.

Det viser tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Ifølge NILF har import av brødvarer økt med 8,5 prosent fra 2009 til 2010. Siden 2003 har importveksten vært på 70 prosent.

Importen består av halvstekte brød som bakes ferdig i butikk, samt import av småbrød som rundstykker, bagetter og ciabatta.

– Det er blitt mer og mer vanlig for dagligvarebutikkene å steke opp halvfabrikata, såkalt bake-off. Når butikkene selv steker brødet, er det enklere å ta inn fryste brødvarer. Og da kan de importere billigere fra utlandet, sier næringspolitisk direktør Roald Guldbrandsen i NHO Mat og Drikke til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

NILFs tall viser at råvarer utgjør 38 prosent av prisen det koster å bake et brød i Norge. En årsak er at Norge har høy toll på import av mel. Anders Vangen, leder i Baker- og konditorbransjens landsforening, foreslår at tollen bør fjernes for den delen av kornet og melet som ikke kan leveres av norske bønder.

– Den norske kornproduksjonen dekker bare en liten del av behovet. I år har kornhøsten vært svært dårlig og gir bare 15 prosent av matkornet vi trenger til brød. Likevel er det høye tollsatser på import, sier Vangen.

Han mener det er urimelig å beholde høy toll for å beskytte en norsk kornproduksjon som ikke finnes.

I fjor ble det ifølge NILF importert 62.000 tonn brød og brødvarer til en verdi av 1 milliard kroner. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse