JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tiltakspakke mot voldtekter

Dobbelt så mange politifolk i gatene i Oslo. Det er ett av strakstiltakene som justisminister setter inn for å få bukt med voldtektene i hovedstaden.

Tiltaket trer i kraft allerede fra natt til lørdag ved at UP-patruljer også settes inn i arbeidet for å gjøre Oslo til en tryggere by.

Justisminister Knut Storberget (Ap) innkalte fredag representanter fra en rekke berørte instanser, blant dem riksadvokat Tor-Aksel Busch, til møte om voldtektsbølgen.

– Les også: Strengere skjenkekontroll

Riksadvokaten sa at tiden nå er inne for å senke terskelen for DNA-registrering. Slik det er nå må vedkommende ha en dom på 60 dagers fengsel eller mer.

– Vi vil vurdere om det skal være mulig å ta i bruk DNA også på et lavere straffegrunnlag. De som begår alvorlig kriminalitet, har ofte også mindre forhold bak seg, sa Busch.

Blant de øvrige som var til stede på møtet var fungerende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet, politimester Anstein Gjengedal i Oslo og politiinspektør Hanne Kristin Rohde i vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt og assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas.

– Oppsøk overgrepsmottak

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde var godt fornøyd med at hennes avdeling styrkes med ti etterforskere og sier at det vil få vesentlig betydning for fremdriften i sakene.

Hun oppfordrer også kvinner som er blitt utsatt for forsøk på voldtekt til å oppsøke mottakene.

– Det kan hende de har hudavskrapninger under neglene eller er blitt holdt hardt rundt hals eller håndledd slik at det sitter igjen hudrester. Da kan det være at vi får identifisert en gjerningsmann som enten tidligere eller senere fullbyrder en voldtekt, sier hun til NTB.

– Les også: Droppet 9 av 12 voldtektstiltak

Rohde understreker betydningen av at kvinner ikke bare anmelder voldtekt, men også forsøk på voldtekt.

– Da får vi større kunnskap å basere etterforskningen på, men samtidig har vi stor forståelse for de kvinnene som velger å ikke komme til politiet. Jo flere saker vi oppklarer, jo større grunn er det til at vi også har tatt personer som gjentar overgrep, sier hun.

Regionalt samarbeid

Fungerende politidirektør Vidar Refvik sier at politiet vurderer å styrke det regionale samarbeidet når det gjelder etterforskning.

– Det vil vi gjøre fordi vi ser for oss at enkelte av disse voldtektsmennene også opererer utenfor Oslo. Når det gjelder den operative styrken, har vi så langt avgrenset ressursene fra andre distrikt. De vil ikke bistå Oslo, men holde tryggheten oppe i egne distrikt, sier han til NTB.

– Les også: Ber menn ta ansvar

I stedet får politiet hjelp fra 15 UP-patruljer. Utrykningspolitiet vil også bidra i helgene fremover.

– Vi har ikke holdepunkter for å si at den kriminaliteten vi nå opplever er en vedvarende trend, men nå må vi analysere situasjonen og se på hva dette er. Vi tar med oss noen av tiltakene fra Stavanger som å styrke patruljeringen av uniformert politi og bruk av sivilt politi ute. Vi engasjerer befolkningen og taxinæringen og andre offentlige etater slik at alle er med å bidra, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse