JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar ikke imot sårede libyere

Norge har avslått en forespørsel fra overgangsrådet i Libya om å ta imot og behandle libyere som ble hardt såret under kampene i landet.

Utenriksdepartementet bekrefter å ha mottatt en slik forespørsel og opplyser at det dreier seg om en felles anmodning til de nordiske landene.

Den danske regjeringen har svart positivt på forespørselen og opplyste fredag at 50 hardt sårede libyere vil bli hentet til Danmark og gitt spesialistbehandling.

– Les også: NATO avslutter Libya-oppdrag

Sykehusene i det krigsherjede Libya er ikke i stand til å behandle alle dem som trenger det, og overgangsrådet i landet håper derfor på hjelp fra utlandet.

Betaler selv

Danskene deltok i likhet med Norge i NATOs militæroperasjon for å hjelpe opprørerne til makten i Libya.

Krigsofrene som nå hentes til Danmark, vil bli gitt behandling ved Rikshospitalet i København og universitetssykehusene i Aarhus og Odense, melder nyhetsbyrået Ritzau.

– Les også: Vil stille Gaddafis drapsmenn for retten

Libya skal selv dekke alle utgifter til behandling og transport av pasientene, understreker dansk UD.

– Jeg er glad for at vi har denne muligheten for å hjelpe noen av de mange sårede fra konflikten Libya. Det er tragisk at så mange mennesker er blitt såret, sier Danmarks utenriksminister Villy Søvndal.

– Har alt bidratt

Norge avslår anmodningen om å ta imot å ta imot libyske krigsofre, selv om Libya tar regningen.

– Etter faglige råd og vurdering av hva Norge konkret kunne gjøre, er konklusjonen at Norge dessverre ikke kan motta krigsskadde for oppfølging og rehabilitering i Norge, opplyser UDs pressevakt Hilde Steinfeld til NTB.

Hun viser til at Norge alt har bidratt med helsehjelp i Libya.

– Norge har bidratt med betydelige midler til humanitær innsats i Libya. Basert på tidligere erfaringer har Norge prioritert å sende ut norske krise- og kirurgteam for å kunne bidra til behandling av krigsskadde i deres hjemmemiljø. Dette er også blitt gjort i Libya gjennom NRC og ICRC, for å møte behovet på bakken i den mest kritiske fasen, sier Steinfeld.

Slapp flere hundre bomber

Norske jagerfly slapp ifølge Forsvaret 567 bomber over Libya i løpet av de fire månedene de deltok i operasjonen.

Danmark var også blant de seks landene som deltok i bombingen av mål på bakken, og det danske forsvaret skal nå fly krigsofre til Danmark med et Hercules-fly.

Forsvarsminister Nick Hækkerup understreker viktigheten av å bistå, selv om krigen er over.

– Det er svært viktig for meg at forsvaret også kan hjelpe til med den sivile innsatsen, nå når den militære innsatsen er over i Libya. Vi har hele tiden sagt at vi er klare til å hjelpe libyerne både under og etter konflikten, sier han til Ritzau. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse