JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skåler for lokalt drikke

Landbruksminister Lars Peder Brekk skåler for Vinmonopolet, som nå tilbyr flere norske og lokalt produserte drikkevarer.

– Dette er veldig gledelig, sier Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Landbruks- og matministeren hever glasset og skåler med Vinmonopolets sjef Kai G. Henriksen.

– For meg er det viktig å ha fokus på norske produkter og mangfold innenfor matkultur og drikkekultur, sier Brekk og poengterer at han er en av flere næringsministre i regjeringen.

Er utålmodig

Brekk er en varm forsvarer av ordningen med monopol på salg av sterke drikkevarer. Samtidig er Brekk utålmodig på vegne av de mange små produsentene i Norge som ikke har så lett for å slippe til på det norske markedet.

– I forhold til dagligvarebransjen har jeg jobbet knallhardt for å få hylleplassering på lokale produkter. Nå begynner det å virke i denne bransjen. Og så har jobbet med Vinmonopolet for å få hylleplassering av norske og lokale produkter. Nå kommer det på Polet, og det er jeg veldig glad for, sier Brekk.

Stort mangfold

– Dette viser at vi har et ganske stort mangfold av alkoholholdige og alkoholfrie drikkevarer som produseres rundt omkring i landet og som konkurrerer på ordentlig vis med importerte varer. Da er det min oppgave å få fram eksempler som Lier, Balestrand og de aktørene som er på dette området, sier Brekk.

Kai G. Henriksen forteller at Vinmonopolet nå skal fokusere på såkalte kortreiste produkter fra Norden og Norge. De blir å finne i egne norske hyller hvor det står et skilt som forteller at det dreier seg om et «Lokalt produkt».

– Vi kan nå tilby 28 slike lokale produkter. Halvparten av dem er norske, sier Henriksen og legger til at det også er snakk om seks ølsorter pluss sider og alkoholfritt drikke. Polet satser nå på kortreiste produkter som whisky, eplebrennevin, økologisk akevitt, øl, rødvin og eplesider.

Alkoholfritt

Henriksen har spesiell tro på de lokale, alkoholfrie drikkene som er av bedre kvalitet enn tradisjonell alkoholfri vin.

– Vi har vært i kontakt med alle norske småprodusenter. Vi prøver å få de til å bli grossister, for da er det mye lettere med distribusjon gjennom Vinmonopolet, sier Henriksen.

Han poengterer at Vinmonopolet stiller krav om en viss profesjonalitet i forhold til de andre aktørene.

– Vi ser at næringen fortsatt er litt umoden. Men det er bare et spørsmål om tid før de blir like proffe som de utenlandske konkurrentene. Vi skulle gjerne ha sett flere tilbud fra norske produsenter, sier Henriksen og poengterer at det stilles krav til kvalitet og pris. Han mener å se en bransje i rask utvikling.

– Det passer veldig godt å drikke norske produkter til norsk mat, supplerer Brekk. Ministeren er spesielt glad for mangfoldet som nå utvikles av ølprodukter. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse