JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avslørte bistandsjuks for 30 mill

Svindel av norske bistandsmidler for nærmere 30 millioner kroner er avdekket av UDs kontrollenhet.

En rapport om de økonomiske ulovlighetene skal legges fram for Stortinget.

I saker tilbake til 2007 som Utenriksdepartementet (UD) har gjennomgått, er det funnet ulovligheter i 37. Til sammen er det rapportert inn 253 saker, og kontrollenheten er ferdig med 123 av dem, melder NRK.

– Jeg mener at Norge lenge var for naive i holdningen til bistandskriminalitet. Korrupsjon av bistandspenger er å stjele fra verdens fattige, det er helt uakseptabelt. Derfor må vi ha verdens strengeste systemer for å avdekke mislighold, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

– Les også: Hardt ut mot statsråd

Svindelen som er avdekket, utgjør 0,03 prosent av den totale bistanden i perioden, men lederen for varslingsenheten i UD, Eirik Glenne, tror det også finnes mørketall. Av de 29,3 millioner kronene det er avslørt svindel med, er 23,9 millioner kroner betalt tilbake.

De mest alvorlige sakene er anmeldt til politiet i Norge eller i det aktuelle landet. Så langt er påtalemyndigheten koblet inn i tolv av sakene, ifølge NRK.

Rapporten legges fram for Stortinget mandag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse