JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet støtter ikke Stig Berntsen

Oslo Arbeiderparti vil ikke støtte et forslag i bystyret om å gi hjelpepleier Stig Berntsen jobben tilbake.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Vår prinsipielle holdning er at bystyret ikke skal behandle personalsaker, derfor kommer vi ikke til å støtte forslaget fra Bjørnar Moxnes og Carl I. Hagen, sier Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet til LO-Aktuelt.

I Oslo bystyre har Moxnes fra Rødt og Hagen fra Fremskrittspartiet fremmet et forslag om at Stig Berntsen skal få stillingen på Lindeberg omsorgssenter tilbake. SV har støttet forslaget og hvis Arbeiderpartiet hadde fulgt opp, ville Berntsen ha fått stillingen tilbake.

Berntsen er hjelpepleieren ble beskyldt for seksuelle overgrep mot flere pasienter på Lindeberg omsorgssenter i 2011. Etter først å ha vært siktet, ble han totalt renvasket og fikk tilbake autorisasjonen.

Men hans arbeidsgiver, Oslo kommune, ville ikke at han kom tilbake på sin gamle arbeidsplass. Berntsen har fått hjelp av Fagforbundet i en rettslig prosess mot kommunen, og fikk etter forliksforhandlingene et tilbud. Dette tilbudet har Berntsen avvist.

Skuffende

Parallelt med den arbeidsrettslige prosessen har dette vært en politisk prosess i kommunen. Kommunerevisjonen har kommet med en svært kritisk rapport om forholden ved sykehjemmet og Oslo kommunes behandling av den situasjonen som oppsto da Berntsen ble beskyldt for overgrep. Derfor fremmet Bjørnar Moxnes fra Rødt og Carl I. Hagen fra Fremskrittspartiet følgende forslag:

«Bystyret forutsetter at hjelpepleieren raskt får gjeninntre i sin ordinære stilling ved Post 5 på Lindeberg omsorgssenter.»

Det er dette forslaget Arbeiderpartiet ikke vil støtte.

– Dette er skuffende, er Stig Berntsens første kommentar når LO-Aktuelt refererer Arbeiderpartiets holdning.

– I denne saken har Oslo kommune kjørt et rått løp mot meg og satt meg i en umulig situasjon. Det er derfor skuffende at politikere skyver formalistiske begrunnelser foran seg, og ikke vil rydde opp.

Rina Mariann Hansen understreker overfor LO-Aktuelt at det er hennes syn og at saken ikke formelt er behandlet i gruppa ennå. Arbeiderpartiets gruppe har derfor heller ikke ennå tatt stilling til de andre delene av sakskomplekset blant annet saken om kommunerevisjonens rapport.

Uklokt av Ap

– Arbeiderpartiet gjør uklokt når de ikke vil støtte dette forslaget, sier leder i LO i Oslo, Roy Pedersen. Pedersen har stilt seg i spissen for en faglig aksjon til støtte for Berntsen. Med seg har Pedersen, Rune Aasen, leder i Oslo Sporveisarbeideres forening, Stein Asthøy, leder i Fagforbundet Helse og velferd, og Erling Folkvord, støttespiller og forfatter til boka «Byråden mot hjelpepleieren» om Stig Berntsen-saken. I tillegg er Berntsens egen fagforening Sykehjemsetatens Fagforening til å delta.

– I denne saken kunne Oslo Arbeiderparti markert seg som en forsvarer for tillitsvalgte og for faglige rettigheter. Dette er i og for seg en personalsak, men her har vi et element av arbeidsgivertrakassering. Dessuten har bystyret i Oslo i denne saken bedt kommunerevisjonen granske hva som har skjedd, sier Pedersen.

– Stig Berntsen har vært trakassert av arbeidsgiveren i snart tre år, 11. november 2011 var siste arbeidsdag. Denne saken dreier seg om rettigheter om å forhindre arbeidsgivertrakassering og forsvar av et reelt oppsigelsesvern, sier Pedersen.

– Berntsen var en oppegående fagforeningsaktivist, rapporterte feil og mangler angående jobben, så ble han utsatt for beskyldninger om seksuelle overgrep mot dement pasient som er usanne, sier han. Pedersen peker også på at kommunerevisjonen har påpekt en rekke feil og har kommet med klar kritikk av byrådets, etatens og sykehjemsledelsens håndtering av saken. Han mener dette burde Arbeiderpartiet ha tatt med i beregningen.

Annonse
Annonse