JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smakfull seier!

De har god grunn til å juble, de islandske og polske rørleggerne. Det er ikke hver dag man opplever lønnshopp på over 100 kroner timen!

erlend.angelo@lomedia.no

De bygger Aker Solutions nye prestisjebygg på Fornebu. Opplevelsessenteret skal bli Kjell Inge Røkke og Akers nye skrytebygg, vegg i vegg med kontorlokaler og hotell. Investor Arthur Buchardt er byggherre, og Petter Stordalen skal overta hotellet når det står ferdig.

Mens Røkke, Buchardt og Stordalen er god for milliarder, har de islandske og polske rørleggerne jobbet for mellom 55 og 90 kroner i timen, etter islandske satser. En misforståelse, mente både underentreprenør Oras og det islandske selskapet PV (Pipulagna Vertakar) til NRK tidligere i høst.

Nå er misforståelsen ryddet opp i, og lønnssatsene er kraftig oppjustert.

Ikke rart rørleggerne samlet seg for en feiring da avtalen var undertegnet.

Veldig fornøyd

– Nå er vi alle strålende fornøyd. Kontraktene vi hadde var for dårlige, og vi må bare takke advokatene og Fellesforbundet, skryter Haukur Már Ingvarsson.

Islendingen er blant de 18 islendingene og fem polakkene som jobber med sprinklersystemet ute på Fornebu. Det har han gjort siden 26. april, med fire uker på jobb, og en friuke hjemme på Island som turnus. Tidligere hadde han 85 kroner i timen. Nå har han hoppet opp til 220 – et lønnshopp på 135 kroner i timen. Det blir fort penger av sånt.

– Vi hadde ikke klart dette uten Fellesforbundet, vi kjenner ikke det norske systemet godt nok, mener Ingvarsson.

Attraktivt arbeid

Fortsatt skadeskutt islandsk økonomi gjør at det flere og flere islendinger tar arbeid i andre land, som Norge. Og det blir nok ikke mindre attraktivt å få reise på Norges-oppdrag i islandske PV nå.

– Det er mange islendinger som jobber her, de fleste har flyttet. Lånene ble så dyre at de er konkurs i Island, men har en sjanse med jobb og bosted her i Norge, sier unge Ingvarsson.

– I denne saken har vi vært dyktige og heldige og fått til en avtale med bedriften som er langt over minstelønna i overenskomsten. I PV har de nå et tre-trinnssystem hvor de med fagbrev tjener 220 kroner timen, de med fem års erfaring tjener 200 og resten 160. Det er vi godt fornøyde med, sier Boye Ullmann i Rørleggernes fagforening i Oslo.

Ullmann og Fellesforbundet krevde solidaransvar fra hovedentreprenøren Hent. I tillegg presset man på fra flere hold, både i Hent og i Aker-systemet.

– Vi trykket på fra flere fronter, og oppnådde det vi skulle: Norske vilkår for jobbing i Norge. Sånn må det være, sier Ullmann og legger til at islendingene får etterbetalt lønn fra 1. oktober med de nye satsene.

Se framover!

Organisasjonsarbeideren skrøt mye av hjelpen han og arbeiderne har fått fra advokaktene Erik Djønne og Ann-Cathrin Marcussen. Sistnevnte snakker flytende islandsk, noe medlemmene i Fellesforbundet nøt godt av.

– Nå skal dere feire, men også benytte muligheten til å gå framover. PV har vist godvilje de også, understreket advokat Marcussen.

160 kroner i timen som minstesats

200 kr/t med fagbrev og under fem års erfaring

220 kr/t med fagbrev og over fem års erfaring

Som en del av avtalen ble overtidssatsene justert ned fra 50 til 40 prosent tillegg (tilsvarende minstesatsen i norsk arbeidsmiljølov)

Annonse
Annonse

160 kroner i timen som minstesats

200 kr/t med fagbrev og under fem års erfaring

220 kr/t med fagbrev og over fem års erfaring

Som en del av avtalen ble overtidssatsene justert ned fra 50 til 40 prosent tillegg (tilsvarende minstesatsen i norsk arbeidsmiljølov)