JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagskolestudenter danner egen organisasjon

I dag samles vel 80 fagskolestudenter for å danne sin første studentorganisasjon.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

LO har deltatt i forarbeidet og håper dette vil gjøre fagskolene mer synlige i debattene om kunnskapssamfunnet.

16.000 studenter

Fagskoleutdanningen bygger på videregående skole og er et alternativ til høgskole- og universitetsutdanning innen fag som bygg og anlegg, helse og sosialfag, kreative fag med videre. Utdanningen, som har en varighet fra et halvt til to år, er godkjent av NOKUT – nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Det er i dag mer enn 1.300 godkjente fagskoletilbud fra over 100 skoler, som dekker cirka 16.000 studenter.

I dag samles vel 80 fagskolestudenter på Triaden i Lørenskog for å bygge en studentorganisasjon på linje med det andre studenter i Norge har. En arbeidsgruppe i Nasjonalt fagskoleråd har gjennomført et forberedende arbeid til denne historiske organisasjonshendelsen. LO har vært en aktiv pådriver i arbeidsgruppa.

Øke engasjementet

– Målet med en egen organisasjon er å øke fagskolestudentenes engasjement innenfor denne sektoren. Det er tverrpolitisk enighet om at fagskolene vil spille en stadig mer sentral rolle i kunnskapssamfunnet. Det foregår mange viktige debatter om utdanningssystemet og arbeidslivet. Fagskolestudentene har ikke hatt noen egen organisasjon hittil. Derfor er det viktig at de får en egen organisasjon og et talerør både i debattene og for å bli hørt overfor myndighetene, sier LO-sekretær Kristian Tangen, som er en av LOs to representanter i fagskolerådet.

Vel 80 studenter fra omkring 50 fagskoler landet rundt har meldt seg på til oppstartkonferansen i Lørenskog. Det er laget en omfattende dagsorden, som etter planen skal krones med det første valgte interimsstyret i den nye studentorganisasjonen ved morgendagens avslutning. Dette styret skal jobbe mot et formelt stiftelsesmøte som vil bli avholdt tidlig neste år.

Støttes av Kunnskapsdepartementet

– Det blir innslag om fagskolehistorie, studentenes rettigheter, hvordan bygge en organisasjon, hvordan drive politisk påvirkning og gruppearbeid. Studentene skal diskutere seg fram til mandatet for organisasjonen og selv velge det første interimsstyret. De står helt fritt, men jeg tror det skal gå veldig bra, sier Kjersti Bjørnevik, som er studentrepresentant i Nasjonalt fagskoleråd og fullførte sine to år på kunstfag i 2010.

Organisasjonsinitiativet er støttet av Kunnskapsdepartementet både praktisk og økonomisk, og statsråd Tora Aasland vil besøke studentene under konferansen.

Annonse

Flere saker

Annonse