JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utleiebransjen vokser i skolene

Fra i fjor til i år har flere skoler begynt å bruke bemanningsbyråer for å skaffe vikarer.

torgny.hasaas@lomedia.no

Utleie av arbeidskraft til skoler og barnehager øker, viser NHO Service’ bemanningsbarometer. Medlemsbedriftene i NHO Service har registrert en vekst i utleie til denne sektoren på 22,4 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år.

– Dette er interessant fordi det i 3. kvartal fortsatt er sommerferie, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

– Men en skal være klar over at det er små tall, føyer han til.

Bemanningsbarometer viser at det er nervøst i industrien, mens utleie til bygg- og anlegg fortsetter å øke. I denne bransjen er utleie økt med 53 prosent siden tilsvarende kvartal i fjor.

– Selv om det er en stor vekst er vi fortsatt ikke oppe på nivået vi var før krisen i 2009. Bildet nå ligner svært på det bildet vi hadde i 2008 da det fortsatt var vekst i bygg og anlegg, mens det var nedgang i leie til industrien, sier Hagelien.

Han forklarer det med at bygg og anlegg er en nasjonal næring som ikke er så utsatt for internasjonale konjunktursvigninger, mens industrien er internasjonalt konkurranseutsatt.

Dårligere lønn

– Dette synes jeg ikke noe om, sier Stein Grøtting, leder i Skolenes landsforbund i en kommentar til økningen av utleie til skolene og barnehagene.

– Det virker som om det er en del kommuner som synes at dette er en enkel måte å gjøre det på, mener han.

– Vi har ikke funnet noen eksempler på at de vikarene som har blitt leid inn via vikarbyråer har samme lønn som de som er direkte ansatt i skolen.

Han mener at å bruke bemanningsbyråer til ansatte vikarer i skolen innebærer at det blir dyrere for kommunen og at vikarene får dårligere lønn. De eneste som tjener på ordningen er vikarbyråene.

Annonse

Flere saker

Annonse