JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inntektspolitisk krisemøte

Samme dag som Norges Bank holder rentemøte, innkaller statsministeren partene i arbeidslivet for å drøfte inntektspolitikk i ei krisetid.

torgny.hasaas@lomedia.no

Statsministeren vil innkalle partene i arbeidslivet for å drøfte krisa. Kontaktutvalget er innkalt til ekstraordinært møte 17. desember for å drøfte hva som gjøres.

– Kommer det et nytt solidaritetsalternativ?

– Jeg synes det er viktig at vi møtes og snakker sammen, og at jeg ikke lanserer noe før vi har hatt dette møtet, sier Stoltenberg til LO-Aktuelt.

– Men det blir et viktig møte, legger han til.

På møtet i kontaktutvalget hvor alle partene i arbeidslivet møtes, arbeidsgivere og fagbevegelsen vil det bli en diskusjon om hvordan det inntektspolitiske samarbeidet skal videreutvikles.

– Vi skal diskutere hvordan vi skal ta felles ansvar for å komme ut av den aktuelle situasjonen.

Statsministeren var på representantskapsmøte til Unio, og hans innlegg omhandlet nesten utelukkende den aktuelle krisa, og han varslet at det ville komme flere krisepakker, uten at han sa noe om hvordan og volum.

Leder i Unio, Anders Folkestad, mener at møtet i kontaktutvalget kommer til å arte seg som en idédugnad.

Han mener at det viktigste nå er å få en rentenedgang. Tiltakene regjeringa har kommet med i bygg- og anlegg virker bra, men at det er uakseptabelt med oppsigelser i kommunene.

Stoltenberg pekte på at problemet nå er å få fram tiltak som virker raskt.

– Oppussing kan begynne med en gang, nybygg tar det lenger tid å få til blant annet fordi de er avhengig av reguleringsplaner, sa statsministeren.

Hans budskap til forsamlingen var todelt.

– Hvis Statistisk sentralbyrås prognoser for arbeidsløsheten neste år er riktige, vil det være 4 prosent arbeidsløshet. Det betyr at 96 prosent vil være i jobb og de aller fleste av disse vil oppleve reallønnsvekst, men det er det som er urettferdig for de 4 prosenten som vil være uten jobb, de vil få det verre, sa statsministeren.

Han understrekte poenget med at han på den ene siden måtte vise at han skjønte alvoret i krisa, men på den andre siden ikke skremme opp folk. De fleste ville få det like bra neste år som i år, sa han.

Annonse

Flere saker

Annonse