JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen frykt for firerbanden

Bildet av fire borgerlige partiledere side om side kan være første steg på veien mot et fullverdig regjeringsalternativ, mener ekspertene.

Statsministeren er ikke like sikker.

– Det er ikke vanskelig å bli enige om å bruke mer penger på gode formål. Det blir en ganske annen sak å samle seg om skattenivå og oljepengebruk, sier Jens Stoltenberg (Ap).

På en felles pressekonferanse mandag la de fire opposisjonslederne fram fire tiltak som de mener vil bedre situasjonen ved Oslo universitetssykehus. Statsministeren mener regjeringen allerede er i gang med flere av forslagene, men avviser utspillet fra Frp-leder Siv Jensen om å ta en «time out» i omstillingsprosessen.

Sier nei til pause

– Omstillingen er helt nødvendig av hensyn til pasientene. At den er omstridt, betyr ikke at den er dårlig. Vi har flyttet 160.000 pasienter til Ahus og da må vi sørge for at leger, sykepleiere og andre fagfolk følger etter, sier Stoltenberg og får støtte av forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund.

– Vi kan ikke stanse prosessen nå. Men myndighetene må sørge for nødvendige omstillingsmidler og sikre pasientenes sikkerhet, sier hun.

I et av møterommene på Stortinget mandag hadde de fire nåværende borgerlige partilederne benket seg til en aller første felles pressekonferanse. Venstreleder Trine Skei Grande, Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide brukte ord som «ute av kontroll» og «ute av styring» om prosessen med å slå sammen sykehusene Ullevål, Aker og Rikshospitalet til det store Oslo universitetssykehus.

Medisinen de fire er enige om er penger til å bygge et felles IKT-system for hele helsesektoren, sterkere lokal styring og forslag om nye momenter som må med i en risikoanalyse av omstillingsprosessen.

Må følges tett

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er uenig i diagnosen, men er med på deler av medisineringen.

– Verken styret i Helse sør-øst eller ved Oslo universitetssykehus mener at omstillingen er ute av kontroll eller styring. Samtidig er det slik at i så store omstillingsprosesser, må du hele tiden vurdere det du gjør. Dette er et ledelsesansvar, og departementet har tett oppfølging av denne prosessen, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Hun legger til at hun er fornøyd med at ingen av de fire borgerlige partiene tar til orde for å reversere omstillingsprosessen.

Rundt halvparten av spørsmålene under mandagens pressekonferanse med de fire borgerlige partilederne handlet ikke om sykehusomorganisering, men om hvorvidt utspillet fra det borgerlige firkløveret er starten på å bygge et sterkere borgerlig samarbeid.

– Det er faktisk en forbedring at vi fire er enige om noen viktige strategiske grep regjeringen kan gjøre. Jeg er glad for ethvert område vi får mer borgerlig samarbeid på, sa Solberg.

Hareide sa på sin side – svært kort formulert – at det felles borgerlige utspillet er med tanke på pasientenes beste. Og Skei Grande fulgte opp med å si at det er sakene som bærer et samarbeid.

Enige om mye

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Tore Hagebakken sier til NTB at Ap møter forslagene med en utstrakt hånd og en åpen dør.

– Mye av dette som blir foreslått er vi, eller kan vi bli enige om, sier han til NTB.

Hagebakken tror ikke at helseutspillet er starten på mer borgerlig samarbeid på andre områder.

– Jeg ser daglige demonstrasjoner i Stortinget på det helt motsatte av noen bred borgerlig enighet, sier han.

Blant sakene Ap «kan snakke om» er det borgerlige firkløverets forslag om å stille 10 milliarder kroner til rådighet for å få hele helsetjenesten på en felles dataplattform.

– Dette er tema for en stortingsmelding som kommer neste år. Vi er enige i målet, men vi holder på planen om en stortingsmelding, for på den måten å sikre prosessen best mulig, sier Hagebakken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse