JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hold Israel i stram lenke

– USA kan bidra til løsning i Gaza ved å holde Israel i stram lenke, men amerikanerne vil tydeligvis ikke holde bikkja i kobbel, sier Finn Erik Thoresen, styreleder i Norsk Folkehjelp. Han er også skuffet over at påtroppende president Barack Obama ikke vil engasjere seg.

– Det er et mareritt det som nå skjer i Gaza. En kan si at dette lille geografiske området er et fengsel, der israelske fangevoktere kontrollerer sektoren fra lufta, sjøen og på landjorda. Ingen slipper inn, ingen slipper ut. Over 1,3 millioner mennesker har ikke noe sted å flykte til, påpeker Finn Erik Thoresen, som har besøkt området 8-10 ganger i løpet av de over 30 årene han har engasjert seg i palestinernes sak.

– Da krigen kom til Norge i 1940 og det gikk rykter om at Oslo skulle bombes, kunne i hvert fall innbyggerne forlate byen. Den muligheten har ikke innbyggerne i Gaza.

Begrensede muligheter i Gaza

– Hva er situasjonen for Norsk Folkehjelps stedlige kontor i Gaza akkurat nå?

– Daglig leder av kontoret er hjemme på ferie og kan ikke vende tilbake. Israel bestemmer hvem som kan reise inn og ut. Da det også er vanskelig å få kontakt med kontoret på grunn av dårlig forbindelse, har vi ingen fullstendig oversikt over arbeidsmulighetene, men jeg antar at kontoret har begrensninger for hva som kan gjøres. Fra hovedkontorets side arbeides det nå for å sende ned et team for å omdanne kontoret i Gaza til en nødhjelpssentral for distribusjon av mat, medisiner og vann.

– Hva frykter du mest vil skje i løpet av de nærmeste dagene?

– Det vi fryktet var at Israel skulle trappe opp konflikten og sette inn bakkestyrker, noe som har skjedd. Den massive innsatsen har gått ut over sivilbefolkningen, som ikke har muligheter til å søke tilflukt, ingen steder å gjemme seg. De er nødt til å bli i et område som måler 40 x 2 km. Ut fra dette området har Israel etablert 450 sjekk-punkter slik at landet kan kontrollere trafikken ut og inn. Nåværende areal utgjør 11 prosent av det FN en gang vedtok skulle være Palestina. Hele situasjonen fortoner seg uvirkelig, men er reell nok for palestinerne i Gaza.

Klasebomber neste?

– Hva tror du blir Israels neste steg?

– Det vi nå er engstelige for er at Israel tar klasebomber i bruk. Selv om Israel er blant de få landene som ikke har undertegnet konvensjonen om forbud mot bruk av denne våpentypen, gir det ingen rett til å benytte slike. Hvis det likevel skulle skje, er dette helt uakseptabelt i likhet med den øvrige militære virksomheten som Israel nå driver i Gaza.

– Legger du all skyld for konflikten på Israel?

– Det er Israel som er den sterke part i en konflikt, som har vart siden staten Israel ble opprettet. Dessverre er det lite verdenssamfunnet har gjort for å løse konfliktene i området. Det eneste som har skjedd er at hatet har økt. Fortsatt klandres besteforeldre for at de lot seg fordrive i 1948 fremfor å ta kampen opp og dø på trappa til eget hus.

Besøk i flyktningleirer

– Selv har jeg fulgt den mer direkte fra 1977 da jeg besøkte PLO i Beirut første gangen. Da var jeg sammen med Erik Fosse, den ene av to norske leger som arbeider ved det største sjukehuset i Gaza akkurat nå. Andre deltakere på turen var Svein Christiansen i Jern og Metall og Annar Lillemæhlum som var knyttet til Posten. Vi besøkte den gangen flere flyktningleirer, og flere besøk fulgte, også rett etter det første anslaget mot Shatilla og Sabra. Da så vi barns tegninger i svart og rødt av mennesker som revnet etter å ha vært spent mellom israelske stridsvogner. Etter disse besøkene har jeg vært flere ganger i palestinske områder og knyttet mange kontakter.

– Hvordan er Norsk Folkehjelps forhold til Hamas?

– Verden krevde frie valg – og folket valgte Hamas. Hamas er en folkelig bevegelse, som oppnådde flertall i befolkningen fordi den drev utstrakt sosialt arbeid med medisinske tjenester og utdeling av klær. Så har vi sider av virksomheten til Hamas som vi misliker i aller høyeste grad, og grupper i Hamas nærmest hater oss i Norsk Folkehjelp fordi vi lar gutter og jenter oppholde seg i samme rom når vi arrangerer tiltak for ungdom.

Jeg tror det er viktig å få fram alle nyansene når en skal diskutere situasjonen i Midt-Østen, sier Finn Erik Thoresen.

Annonse
Annonse