JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo: Arbeidsløshetens hovedstad

Ingen steder vil finanskrisa skape så stor arbeidsløshet som i Oslo. I løpet av året venter Nav-kontoret at arbeidsløsheten vil doble seg og komme opp i 4,4 %.

einar.fjellvik@lomedia.no

FriFagbevegelse.no har gått gjennom alle prognosene fylkeskontorene til Nav har laget for utviklingen på arbeidsmarkedet eget fylke i 2009. Mange anslår at arbeidsløsheten vil øke med 30 – 60 % fra i fjor til i år. Den ferskeste landsprognosen fra Nav anslår 58 % på landsbasis.

Dobling i Oslo

Nav-kontoret i Oslo anslår at arbeidsløsheten i hovedstaden vil doble seg i løpet av 2009. Den verste trøkken venter man fra påsketider og fram til med sommeren. Nav-kontoret anslår at antall registrerte helt arbeidsløse vil stige fra 10 800 i april til 14 200 i august.

Hovedgrunnen er at Oslo har et svært stor innslag av privat tjenesteyting i sitt næringsliv. Særlig gjelder dette innen «eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting». Det er en samlebetegnelse på en rekke tjenestevirksomheter i privat sektor, blant annet rekrutterings- og konsulentfirmaer, firmaer som driver med utleie av arbeidskraft, eiendomsmeglere, renholdsbyråer, driftstjenester og IKT-firmaer. I Oslo er dette den største næringen med 20 % av alle sysselsatte, mot 10 % på landsbasis. Bare i denne næringen venter Nav-kontoret i Oslo at 4 900 arbeidsplasser vil bli borte i 2009.

Lyspunkt i Finnmark

Under tidligere lavkonjunkturer har Finnmark hatt fast plass på toppen av statistikken over fylkene som er hardest rammet av arbeidsløshet. Også ved starten på den nåværende nedturen troner Finnmark øverst, med 3,1 % helt arbeidsløse, mot 2 % på landsbasis. Til gjengjeld tror ikke Nav-kontoret i Finnmark at arbeidsløsheten i fylket vil øke - i hvert fall ikke det første halve året. Viktige deler av forklaringen er at nesten halvparten av alle sysselsatte i fylket jobber i den lite konjunkturfølsomme offentlige sektoren. Dessuten er gruvevirksomheten i Sør-Varanger i ferd med å bli tatt opp igjen og Kirkenes ruster seg for å kapre noen av ringvirkningene fra aktiviteten på det russiske Stockmann-felteti Barentshavet.

– For øyeblikket støvsuger Sør-Varanger hele Finnmark på jakt etter folk, er den optimistiske beskrivelsen av situasjonen akkurat nå.

Rammer skjevt

I første omgang er det ansatte i bygg og anlegg og i industrien som har fått merke nedgangstidene på kroppen. Men innen industrien er det store variasjoner. Mens flere bildelprodusenter allerede er i hardt vært og har måttet gå til permitteringer og oppsigelser, går den offshorerettede delen av industrien foreløpig for fullt.

Avdelingsdirektør Gretha Sletten ved Nav-kontoret i Buskerud beskriver situasjonen slik:

– Finanskrisa er mye verre i mange andre land. Det er derfor særlig de industribedriftene som er avhengige av å selge produktene sine utenlands som rammes – og de som lever av å levere til bygg- og anleggsnæringen.

Utover i 2009 er det særlig handel, reiseliv, transport og annen privat servicevirksomhet Nav-kontorene peker på som bransjene der arbeidsløsheten vil stige.

Trygt i offentlig sektor

De som kan være tryggest på å beholde arbeid og inntekt i det nye året er utvilsomt ansatte i offentlig sektor. I alle prognosene fra fylkeskontorene til Nav framstår offentlig sektor – og i særlig grad omsorgssektoren og skoleverket – som den stabile delen av arbeidsmarkedet, der sysselsettingen i hvert fall ikke vil gå ned.

Flere fylkeskontoret peker også på at et stort innslag av offentlig ansatte gjør at arbeidsløsheten vil stige mindre enn en ellers kunne fryktet.

De forhåndssignalene regjeringen har gitt om innholdet i krisepakka som skal legges fram 26. januar, vil trolig bare forsterke dette inntrykket.

2009 kan bli året da det å være offentlig ansatt gjenvinner noe av det trygghetsstemplet slike jobber hadde i tidligere tider.

Passer ikke sammen

To andre uttrykk vi trygt kan forberede oss på å høre ofte i året som kommer er mismatch og mobilitet. De som blir arbeidsløse innen for eksempel bygg og anlegg er ikke uten videre kvalifisert for jobbene som finnes innen omsorgssektoren eller i skoleverket. Og de ledige jobbene finnes langt fra alltid der de arbeidsløse bor. Flere Nav-kontorer trekker derfor fram behovet for omskolering og motivering til både geografisk og yrkesmessig mobilitet som noen av de store utfordringene i året som kommer.

Hva gjør polakkene

Vi har heller aldri gått inn i en lavkonjunktur med så mange arbeidsinnvandrere i landet. Mot slutten av fjoråret viste statistikken at arbeidsløsheten i denne gruppa vokste raskere enn i befolkningen for øvrig. En god del av dem vil bli tvunget til å dra tilbake til hjemlandene sine, rett og slett fordi de ikke har opparbeidet rett til dagpenger i Norge. Men hvor mange som vil reise hjem og hvor mange som vil bli her i landet i håp om å finne en ny jobb, tør ingen spå om i dag.

Det lengste enkelte Nav-kontorer strekker seg til er å anta at så mange arbeidsinnvandrere vil dra hjem at det vil bidra til å dempe veksten i arbeidsløsheten.

Stor usikkerhet Alle fylkeskontorene understreker at det er uvanlig stor usikkerhet knyttet til prognosene for 2009. Ingen tør spå hvordan den internasjonale finanskrisa vil utvikle seg, og det er fortsatt uklart hvilke tiltak regjeringen vil sette inn for dempe virkningene her hjemme.

Annonse

Flere saker

Annonse