JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha én fagbevegelse

En appell fra den nyvalgte amerikanske presidenten om samling av de rivaliserende fagorganisasjonene ser ut til å ha effekt.

einar.fjellvik@lomedia.no

Barack Obamas team av økonomiske rådgivere har i det siste signalisert at den nye presidenten ønsker å forholde seg til én, samlet fagbevegelse. Onsdag kom det første svaret fra fagbevegelsen. Da vedtok lederne for 12 av de største fagforbundene en uttalelse der de sier at «målet er å skape en samlet arbeidebevegelse som kan uttale seg og handle på nasjonalt nivå i kritiske spørsmål som angår arbeidende amerikanere».

Fra alle leire

På møtet onsdag deltok ledere fra forbund tilsluttet både den tradisjonelle fagbevegelsen, AFL-CIO, og forbund fra utbryterorganisasjonen «Change to Win». Mest overraskende var det likevel at også Dennis Van Roekel, leder for National Education Association, var blant møtedeltakerne. Forbundet er USAs aller største fagforbund med 3,2 millioner medlemmer, men har tradisjonelt stått utenfor de store hvoedorganisasjonene.

Ellers var lederne for både transportarbeiderforbundet «Teamsters», Stålarbeiderforbundet, Bilarbeiderforbundet, Forbundet for offentlig ansatte og Servicearbeiderforbundet (SEIU) blant møtedeltakerne. SEIU var forbundet som i 2005 tok initiativet til å bryte ut av AFL-CIO og danne den konkurrerende føderasjonen «Change to Win».

Gjennombrudd i april?

Ifølge avisa New York Times spilte David E. Bonior, en av Barack Obamas sentrale økonomiske rådgivere som også var aktuell som ny arbeidsminister, en sentral rolle for å få til onsdagens møte. Han sier til avisa at han vil fortsette å ha møter med sentrale fagforeningsledere i ukene som kommer. Håpet er at en samlingsavtale skal være på plass innen 15. april.

Engasjerte – og uenige

Selv om det rapporteres om stort engasjement for samlingstanken under onsdagens møte, er det fortsatt høyst usikkert hva slags samling det kan bli enighet om. Ifølge New York Times er det høyst ulike syn på om man bør samles i en modernisert utgave av AFL-CIO eller om det må skapes en helt ny organisasjon. Også navnet AFL-CIO er omstridt, og ikke minst spørsmålet om hvordan det nye lederskapet skal bygges opp og hvem som skal besette topposisjonene. AFL-CIOs mangeårige leder, 74 år gamle John Sweeney, ventes å trekke seg tilbake i år og kampen om å bli hans etterfølger er allerede i gang.

En av løsningene som har blitt lansert er et roterende lederskap, der forbundslederne skifter på å bekle toppvervet i toårsperioder. En løsning en sentral kilde i AFL-CIO foraktelig omtaler som at «hertugene ønsker å erstatte kongen».

Under møtet på onsdag kom man ikke lenger enn til å enes om at en framtidig felles organisasjon først og fremst skal engasjere seg i politiske og lovmessige spørsmål.

Annonse
Annonse