JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvorsen med langsiktig perspektiv

Klimaet, globaliseringen og eldrebølgen er de tre store problemene regjeringa ser for seg i årene fram til 2060. Finansminister Kristin Halvorsen la i dag fram perspektivmeldingen som drøfter de viktigste politiske utfordringene regjeringa ser i årene framover.

torgny.hasaas@lomedia.no

Regjeringa har nedjustert anslagene over klimautslippene i forhold til det som ble presentert i Klimameldinga.

– Det gjør det litt lettere å nå måla, men fortsatt er det mange og omfattende tiltak som må til sa Halvorsen. Hun møtte en særdeles lydhør forsamling av studenter på Høyskolen i Oslo hvor hun hadde lagt presentasjonen av meldinga.

Til tross for klimaproblemer og den økonomiske krisa som er på vei inn over oss, var ministeren optimistisk. Hun begynte med uhemmet skryt av at den norske samfunnsmodellen har gitt positive resultater. Men hun pekte også på at aldersammenestningen av befolkningen gir oss et demografisk pusterom.

I 2060 trengs det økte inntekter eller reduserte utgifter på 3,5 prosent av bruttonasjonalproduktet hvis de offentlige velferdsordningene skal videreføres, mener finansdepartementet. Men i 2020 er det en betydelig overdekning.

– Kan det være aktuelt å endre handlingsregelen slik at vi tar ut mindre fram til 2020, for å gi det videre til kommende generasjoner?

– Nei, det er uaktuelt, svarer finansministeren.

– Et av de tiltakene som virkelig slår ugunstig ut i framtida er hvis vi innfører korte arbeidstid. Betyr det at 6-timersdagen er uaktuell SV-politikk?

– Nei, det har det ikke. Men vi må vite hva vi gjør. Vi må vite at kortere arbeidstid koster, at det er et velferdsgode. Det er godt mulig å bevilge seg det i stedet for økt privat forbruk, svarte hun.

Annonse
Annonse