JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukrainere fikk 100 kroner til mat

Ukrainsk helsepersonell fikk 100 kroner dagen til mat mens de arbeidet som hjelpepleiere i seks norske kommuner. – Dette er grov utnyttelse av mennesker, fastslår Øystein Hansen, LOs distriktssekretær i Rogaland.

Helsepersonellet er rekruttert til Norge av Norsk Helsepersonell AS (NH) og formidlet til fire kommuner i Rogaland og to kommuner i Hordaland. Der har de jobbet i turnus både ved institusjoner og i hjemmetjenesten. Da de verken har hatt arbeids- eller oppholdstillatelse, bare turistvisum, har de fått 100 kroner dagen til mat under dekke av at de har fulgt et trainee-program, altså opplæring.

Kommunene reagerte ikke

– Vi er veldig forbauset over at de seks kommunene ikke har undersøkt bedre disse arbeidstakeres bakgrunn og arbeidsbetingelser og reagert på et langt tidsligere tidspunkt. Ukrainerne har vært her i mellom to og fire måneder. Vi er også bekymret over at kommunene har latt ukrainere uten nødvendig språkkunnskap tjenestegjøre i helsevesenet. Disse kommunene bør nå gå inn i seg selv å sjekke rutinene. Det var tillitsvalgte i Fagforbundet som sendte bekymringsmelding til LO i Haugesund og omegn, sier distriktssekretær Øystein Hansen. Karmøy kommune sa tirsdag opp avtalen med NH med umiddelbar virkning. – Saken har satt en støkk i oss, og det er ingen kjekk sak. Vi ser i ettertid at ting burde vært gjort annerledes, sier Stine Bjelland, stabsleder for personal i Karmøy kommune til Haugesunds Avis.

Manglet jobb-arbeidstillatelse

I november inngikk kommunen en midlertidig avtale med NH om praksis i forbindelse med språkopplæring av fire sykepleiere fra Ukraina. – De har forsikret oss om at alle tillatelser var i orden. Forrige uke fikk vi innspill om at det kanskje ikke var slik likevel, forklarer Bjelland, som tok kontakt med Utlendingsdirektoratet. Der fikk hun opplyst at ingen av de aktuelle sykepleierne hadde godkjent tillatelse verken til å studere eller arbeide i Norge. – Hva vet distriktskontoret om bakgrunnen for at ukrainerne ble rekruttert til de seks kommunene? – Det er den lokale LO-organisasjonen fagforeningen som har håndtert denne saken, men vi satt sammen i hele går for å undersøke forholdene og diskutere hva som videre bør gjøres. Vi skal også fortsette dialogen med rekrutteringsfirmaet og finne ut om tilsvarende skjer i andre deler av landet. I tillegg må både politiet og UDI trekkes inn. Ut fra de opplysninger vi nå sitter med, er det begått alvorlige lovbrudd. Vi må også ta hensyn til arbeidstakerne. De kan ikke bli sendt hjem, nærmest på bar bakke etter at de har investert for å komme hit.

Betalte 1 000 dollar for jobben

– Har de betalt for å få innpass på det norske arbeidsmarkedet? – Ut fra det vi har avdekket så langt, har hver betalt 1 000 amerikanske dollar for å komme hit. De ble stilt i utsikt en årslønn på 250 000 kroner minus 25 prosent skatt. Det de har fått, er 100 kroner dagen i kostpenger pluss losji. De kan nemlig ikke motta lønn da de verken har arbeids- eller oppholdstillatelse, svarer Øystein Hansen.

Helt uakseptable forhold

– Hva sier kontrakten om arbeidsbetingelsene? – Kontrakten mellom Norsk Helsepersonell og Karmøy kommune sier at de kan disponeres til tjeneste i vanlig turnus, noe som også har skjedd. Dette har de ikke anledning til. Arbeidstakere under opplæring skal komme i tillegg til ordinær bemanning. De skal heller ikke gå natt, noe ukrainerne har gjort. Her er med andre ord mye å gripe fatt i. Vi aksepterer ikke at arbeidstakere utnyttes på denne måten. Jobber du ordinært skal du også ha ordinær lønn. Dette gjelder også utlendinger, sier distriktssekretær Øystein Hansen ved LOs distriktskontor i Rogaland.

Vi driver ikke ulovlig

- Vi ønsker ikke å drive ikke ulovlig, sier Hildegunn Lindaas, daglig leder i NH til Haugesunds Avis. Hun hevder at de har handlet i god tro. NH har til sammen ansvar for 24 ukrainske sykepleiere som først kom til Bømlo gjennom firmaet Vital Helse. På Bømlo har de studert (norskopplæring) ved Olavskolen. Ifølge Lindaas manglet ukrainerne papirer da NH overtok ansvaret, men presiserer at de oppholder seg lovlig i Norge.

Annonse
Annonse