JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna frir til sykepleierne

Høyreleder Erna Solberg vil prioritere kompetanse med en egen lønnspott og får ros av sykepleierne.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Offentlig sektor må tørre å løfte fram de gruppene som det er størst mangel på. Det er de med mellomlange utdanninger, som sykepleierne, og det griper rett inn i likelønnsproblematikken, sier Høyreleder Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er der avstanden er størst mellom menn og kvinner, legger hun til.

– Les også: Ingen frykt for firerbanden

Det ble en til tider frisk debatt da blant andre helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Erna Solberg gjestet Sykepleierforbundets landsmøte i Oslo tirsdag. Sistnevnte høstet mye applaus i salen da hun gjentok gamle høyretanker om en egen kompetansepott for utdanningsgruppene i offentlig sektor.

Tør å prioritere

– Opposisjonen, med Erna Solberg i spissen er litt mer tydelig på å tørre å prioritere. De erkjenner at sykepleierkompetanse blir helt grunnleggende nødvendig framover, sier avtroppende leder i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann til ANB.

– Kompetansepott og likelønn går rett hjem hos sykepleierne?

– Når Høyre snakker om kompetansepott, er det en interessant tanke. Det vil treffe den gruppen som kommer dårligst ut, nemlig kvinner med fireårig høyere utdanning i offentlig sektor. Her snakker vi både om å få gjort noe med likelønnsutfordringene, kompetansebehovet og rekrutteringen, sier hun.

Der gapet er størst

– Det må altså nye grep til i tariffpolitikken for å få gjort noe med likelønn?

– Svaret er ja. Vi følger likelønnskommisjonens forslag om en pott. De tradisjonelle lønnsforhandlingene og partene løser ikke dette alene, og derfor må det politiske grep og friske midler til. Vi er helt enig med LO i at de lavtlønte trenger høyere lønn. Men vi mener at man må begynne der gapet er størst, og det er hos de med inntil fireårig utdanning i offentlig sektor. Vi må innse at vi ikke har kommet noe lenger med likelønnsutfordringene i de siste lønnsoppgjørene heller.

– Les også: Felles front på borgerlig side

– Det er uansett kanskje litt overraskende at en Høyre-leder får så mye applaus på et landsmøte hos sykepleierne?

– Hun vinner på tydeligheten på kompetansebehovet, og dette er noe medlemmene våre er opptatt av å høre. De føler seg lite verdsatt for kompetansen sin og den jobben de gjør. Men deler av Høyres politikk er mange av våre medlemmer skeptiske til, særlig konkurranseutsetting av sårbare virksomheter. Adeccosaken viste at det kan gå på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier Normann.

Advarsler

Under debatten manglet det heller ikke på advarsler rettet mot Høyre og Erna Solberg. Mange frykter både konkurranseutsetting, uthuling av arbeidsmiljøloven og økende bruk av vikarer.

– Mange her er opptatt av at arbeidsmiljøloven ikke må svekkes. Dette er en stor sektor med mange ansatte, og vi må ha trygge og gode rammer rundt arbeidslivet for at folk skal kunne yte godt og stå i jobb lenge, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til ANB. Hun mener dessuten at regjeringen vektlegger kompetanse vel så høyt som Høyre.

– Det er ingen tvil om at kompetanse er viktig for regjeringen. Vi får ikke en utvikling i helsetjenesten og en god samhandlingsreform uten at vi har den rette kompetansen. Derfor kommer det også en egen stortingsmelding om kompetanse i velferdsyrkene, sier Strøm-Erichsen. (ANB)

Annonse
Annonse