JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-aksjonen ble et kunnskapsløft om miner

Per Nergaard, leder i Norsk Folkehjelps mineavdeling, er kjempefornøyd med årets TV-aksjon.

nina.hanssen@lomedia.no

– Selvsagt er pengebeløpet viktig, men også folkeopplysningen rundt minerydding og vår organisasjon er et stort løft, sier han.

Det er få som har bedre kunnskap om minerydding i verden enn den norske Per Nergaard. Siden 1993 har han jobbet med å fjerne sorte enker, PROM-miner og andre eksplosiver med rare navn.

Nådde barn og unge

Nergaard er glad for at årets TV-aksjon var så konkret på hva pengene skal bli brukt til. Nemlig å fjerne miner og landminer i 6 land over fem år og til å ruste opp hundesenteret i Sarajevo.

TV-aksjonen gir dem mulighet til å tenke langsiktig.

– Jeg forsto at vi hadde lykkes med å spre informasjon da en liten jente på T-banen like før TV-aksjonen satt og forklarte sin bestemor hva miner er og hvilket trussel det er i mange lokalsamfunn, forteller han.

For Nergaard handler det mest om å fjerne frykt og skape en atmosfære der folk kan leve et ordentlig liv. Det begynte med fredsslutningen i Kambodsja i 1991 og så utviklet det seg.

Konkrete resultat

Malawi, Zambia og Rwanda er allerede minefritt etter at Norsk folkehjelp har ryddet der.

De er fortsatt inne i 20 land. Nergaard sier at de, innen 2011 er over, skal erklære Guinea-Bissau minefritt.

På arbeidernes internasjonale kampdag 1.mai 2012, skal Jordan erklæres minefritt.

Nergaard sier at de klarer å jobbe fem ganger så fort etter midlene fra Tv-aksjonen kom.

– Et arbeid som ville tatt henholdsvis femten og fem år kan vi nå gjøre på tre og ett år. Det handler om å finne minene før noen andre tråkker på det. Frykten for å tråkke på en mine er ytterst konkret som også nordmenn er i stand til å sette seg inn i. Vi har fått så mye positiv respons, sier han.

Dessuten er dette en engangsjobb som virkelig har stor betydning.

– En mine formerer seg ikke. Når vi fjerner en mine, er den borte for alltid, understreker han.

Annonse
Annonse