JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavere innvandrer-ledighet

Arbeidsledigheten blant innvandrere var 7 prosent i august i år, en nedgang fra 7,8 prosent i august i fjor.

christina.halvorsen@anb.no

Det var imidlertid kun blant innvandrermenn at ledigheten gikk ned, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var nedgang også i resten av befolkningen, hvor den registrerte ledigheten gikk fra 2,3 til 2,2 prosent. Ledigheten for kvinner var omtrent uendret, både blant innvandrere og i befolkningen ellers. Den største nedgangen i ledigheten finner vi blant menn fra EU-landene i Øst-Europa.

Som innvandrere regnes her personer som er født i utlandet av utenlandsfødte foreldre, og som er registrert bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret.

– Bekymringsfullt

Inger Lise Rasmussen, leder i YS-forbundet Negotia, mener det er gledelig å se den positive utviklingen når det gjelder sysselsetting blant innvandrere.

– Samtidig ser vi også at det fortsatt er store andeler av innvandrerbefolkningen som står utenfor arbeidslivet, og det er urovekkende. Det mest bekymringsfulle med disse tallene er imidlertid at ledigheten blant kvinnelige innvandrere ikke har sunket, sier Rasmussen i en pressemelding.

– Les også: Industrien vil ha innvandrere

Negotia-lederen poengterer at det må jobbes enda mer målrettet for å få flere innvandrere inn i arbeidslivet.

– Arbeid er den enkeltfaktoren som er viktigst for å bidra til at folk fungerer i samfunnet. Det har med selvrespekt å gjøre, det å kunne forsørge seg selv. Ledighetstallene er derfor fortsatt bekymringsfulle når vi ser på innvandrerbefolkningen. Den beste integreringspolitikken er målet om arbeid til alle, også innvandrere, sier Rasmussen.

– Likhet må være idelaet

Forskningsleder Jon Rogstad ved Fafo mener det er interessant at ledighetstallene går ned blant innvandrermenn.

– Det er interessant å se at det er blant innvandrermenn prosenten går ned, siden vi vet at det ofte er innvandrermenn som møter de største barrierene og fordommene i arbeidslivet, mer enn kvinnene. Hvorfor ledigheten ikke går ned blant innvandrerkvinner er vanskelig å si, sier Rogstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: – Arbeidspåbud for asylsøkere

Han peker på at det fortsatt er større arbeidsledighet blant innvandrere enn resten av befolkningen.

– Hovedtendensen er at det fortsatt er flere ganger så stor sannsynlighet for å være arbeidsledig om du er minoritet enn majoritet. Det er positivt med endring, men idealet må jo være at det ikke spiller noen rolle om du er minoritet eller majoritet i forhold til ledighet, sier Rogstad. (ANB)

Annonse
Annonse