JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets leder hilser Nei til EU

Når Nei til EU åpner sitt landsmøte til helga kommer leder i Fellesforbundet, Arve Bakke, og hilser fra fagbevegelsen.

torgny.hasaas@lomedia.no

Ved folkeavstemningen i 1994 var Bakke ja-mann, men nå entrer han talerstolen på Seilet hotell i Molde og snakker til nei-folket. Ved siden av hilsningstalen skal han også innlede til diskusjon på et seminar om fagbevegelsen og krisa i Europa.

Fellesforbundet har vært sett på som det mest lojale ja-forbundet i LO selv om forbundet formelt sett ikke har tatt standpunkt. Bakke ble invitert til landsmøtet allerede i august, men Fellesforbundets landsmøte som avsluttet 12. oktober aktualiserte invitasjonen.

«Alternativ til EØS»

For det første vedtok forbundet mot én stemme å kreve at regjeringa sier nei til EUs vikardirektiv, og for det andre skal forbundet slutte seg til aksjonen «Alternativ til EØS».

– Nei til EU er en viktig organisasjon og hadde stor innvirkning på resultatet av folkeavstemninga i 1994. De tilfører mye viktig til den norske debatten, selv om jeg ikke alltid har vært helt enig, sier Bakke til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.no.

Når det gjelder Fellesforbundets medlemskap i «Alternativ til EØS», sier Bakke at dette ikke endrer Fellesforbundets syn på EØS, men at det er viktig å være med på diskusjonen rundt EØS-avtalen og for å øke forståelsen for avtalen, sier Bakke.

– Du var ja-mann i 1994, er du fortsatt positiv til norsk medlemskap i EU?

– Etter at jeg ble forbundsleder har jeg lært at jeg ikke har private standpunkt, og Fellesforbundet har vedtatt å ikke mene noe om norsk EU-medlemskap, sier Bakke.

Svært aktuelt

– Vi har hatt hilsningstaler fra fagbevegelsen på de aller fleste landsmøtene våre, sier leder i Nei til EU, Heming Olaussen.

– Sist hadde vi Odd Christian Øverland fra Postkom. Da var postdirektivet aktuelt, da vi inviterte Bakke i august var vikarbyrådirektivet aktuelt, og vedtaket på landsmøtet til Fellesforbundet har ikke akkurat gjort saken mindre aktuelt, sier Olaussen.

Nei til EU har tette bånd til fagbevegelsen og Fagforbundet har en representant i styret. På landsmøtet kommer også Jan Olav Andersen fra El & IT Forbundet. Han er også leder i aksjonen «Alternativ til EØS».

Annonse

Flere saker

Annonse