JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil satse 500 millioner

Høyre foreslår at staten blar opp en halv milliard kroner til nye såkornfond som skal hjelpe bedrifter i etableringsfasen.

kjell.werner@anb.no

– Dagens fem såkornfond er i ferd med å gå tomme. Derfor foreslår Høyre å bevilge 500 millioner kroner til fem nye såkornfond, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag presenterer Høyre sitt alternative statsbudsjett for 2012, men Sanner røper allerede nå ett av forslagene partiet lanserer.

– Krisen ute i Europa er allerede i ferd med å få følger for Norge. Mange av våre konkurranseutsatte bedrifter går en tøff tid i møte. Nå gjelder det å være føre var, sier Sanner.

Høye kostnader

Han viser til at norske bedrifter allerede sliter med høye kostnader og ekstra særnorske skatter.

– Statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske skryter til stadighet av hvor mange nye arbeidsplasser det har blitt under den rødgrønne regjeringen. Sannheten er at veksten skjedde i perioden 2005 til 2008. Siden finanskrisen har Norge mistet 57.000 arbeidsplasser i privat sektor, mens det «bare» har blitt 43.000 nye arbeidsplasser i offentlig sektor. Det er grunn til å frykte at de vanskelige tidene vil bli ytterligere forsterket i 2012, sier Sanner og viser til at det blir svært lav vekst eller nedgang i Europa.

– Les også: Bedre levekår for såkornfond

Sanner forteller at Høyre vil satse på en rekke tiltak for å styrke Norge som kunnskapsnasjon og for å bedre konkurranseevnen.

Ved universitetene

Ett av disse tiltakene er å opprette fem nye såkornfond.

– Her bør vi bygge videre på kompetansemiljøene som er bygd opp der dagens fond er lokalisert, sier Høyres talsmann. Såkornfondene er i dag etablert rundt universitetsmiljøene i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Dagens såkornfond er i ferd med å gå tomme. Ved inngangen sto det mellom 20 og 50 millioner på disse fondene som i utgangspunktet ble etablert med en kapital på mellom 200 og 240 millioner kroner hver seg.

– Høyre tok opp denne saken for ett år. Da fikk vi beskjed fra næringsministeren om å slappe av. Så tok vi saken opp på nytt i våres. Da var beskjeden at vi slår inn åpne dører. Men i statsbudsjettet for 2012 kom det ikke penger til nye såkornfond. Derfor foreslår nå Høyre en konkret bevilgning på 100 millioner kroner til hver av de fem fondene, sier Sanner.

Tiltak som virker

– Regjeringen har varslet at den er beredt til å komme med nye krisetiltak dersom det skulle bli behov for en ny krisepakke. Det er dårlig krisehåndtering ikke å være i forkant med nye såkornfond. Det tar nemlig tid før slike nye tiltak begynner å virke, sier Jan Tore Sanner og poengterer at ordningen med såkornfond har vist seg å være effektiv.

Høyre foreslår i tillegg å øke ordningen med risikolån i regi av Innovasjon Norge med 125 millioner kroner. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse