JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler sympatistreik

7. mai utvides Atea-konflikten med sympatiaksjoner i energisektoren. 3000 EL & IT-medlemmer tas ut i streik i flere store norske energiselskap.

csd@lomedia.no

29. april går 100 av EL & IT Forbundets medlemmer i Atea AS ut til streik, etter at kravet om å få en tariffavtale på plass i bedriften ble avvist av ledelsen i Atea nok en gang, og forhandlingene brøt sammen 2. april. Sist fredag skrev Nettverk at det allerede er gjennomført støtteaksjoner for medlemmene i Atea. Samtidig ble det kjent at EL & IT Forbundet vurderte å ta ut organiserte i andre medlemsbedrifter i en sympatistreik. Flere tillitsvalgte ved EL & ITs medlemsbedrifter gikk ut og støttet dette. Hovedtillitsvalgt i BKK, Svein Davidsen, sa at han og medlemmene i BKK er klare til å vise sin sympati ovenfor medlemmene i Atea, det samme gjorde klubbleder i Relacom Øyvind Juul Schjetne. Ved siden av dette har det kommet støtteerklæringer fra Atea-organiserte i både Sverige og Danmark.

Fra energisektoren

I dag ble det altså klart. EL & IT Forbundet varsler at de kommer til å ta ut 3.000 medlemmer i sympatistreik 7. mai. Medlemmene som er tatt ut er primært fra energisektoren, og kommer fra energiselskapene BKK i Bergen, Skagerak Energi i Vestfold og Telemark, Eidsiva Energi i Hedmark og Tromskraft. Medlemmer i Relacom, som drifter mobil- og fastnett, blir også tatt ut i streiken.

– Vi vil sette makt bak kravet om tariffavtale i Atea, som viser en fiendtlig holdning til det som er det normale i norsk arbeidsliv, sier leder for forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, til Aftenposten i dag. Sympatistreiken er en lovlig aksjonsform, men kan bety begrensninger i arbeid som skal utføres ved energiverkene som er tatt ut i sympatistreiken, blant annet innenfor installasjonsarbeid og reparasjon på nettet. Sympatistreiken skal være med på å legge press på ledelsen i Atea AS.

Atea ønsker ikke tariffavtale

Viseadministrerende direktør i Atea, Steinar Sønsteby, sier at denne konflikten går tilbake til 2010, da Atea overtok Umoe IKT med 400 ansatte. Atea overtok et selskap med store underskudd.

– I april 2011 signerte vi en avtale, blant annet med EL & IT Forbundet. Der står det at de 400 ansatte skulle få med seg goder som i dag koster oss mellom 8 og 10 millioner kroner i året, og at ingen skulle miste jobben. I gjengjeld skulle de ansatte ikke kreve tariffavtale. Nå vil de likevel ha avtale, sier Sønsteby. Han legger til at Atea ikke ønsker å gå vekk fra avtalen de gjorde i 2011. På spørsmål om hvorfor ikke bedriften har tariffavtaler, svarer viseadministrerende direktør at de ansatte ikke ønsker det.

– Det har vi spurt dem om. Det har heller ikke vært noe tema i de 50 årene bedriften har eksistert. Vi har avtaler med fagforeningene, men ikke tariffavtaler, sier Sønsteby, og fastslår at vilkårene for de ansatte er minst like gode som de ville vært med en tariffavtale.

Trusler

Sønsteby sier at målinger viser at de ansatte i Atea er svært fornøyde med arbeidsplassen sin. Tallene på utmeldte medlemmer fra Atea den siste uken viser trolig noe annet.17 stykker meldte seg ut av EL & IT Forbundet, og kan indikere en helt annen holdning enn den Sønsteby omtaler. Jan Olav Andersen tar ikke lett på dette.

– Vi har klare indikasjoner på at noen av disse utmeldingene skyldes utilbørlig press og trusler fra ledelsen, slår Andersen fast. Han får ikke støtte av Sønsteby på denne uttalelsen, som sier at Andersens påstander som trusler «ikke medfører riktighet».

Felix reagerer

Saken i Atea AS har til og med vært runden innom Arbeidsretten. Der vant EL & IT Forbundet frem, og Arbeidsrettens avgjørelse innebar at avtalen fra april 2011 ikke er til hinder for at de tidligere ansatte i Umoe IKT tas ut i streik til støtte for kravet om tariffavtale mellom EL & IT Forbundet og Atea AS. Forbundsleder Hans O. Felix reagerer derfor sterkt på flere av Sønstebys uttalelser til Aftenposten i dag.

– Sønsteby må sette seg inn i virkelighetens verden og i norsk arbeidsrett. Her er det faktisk blitt tatt en enstemmig avgjørelse i Arbeidsretten om at det er anledning til å bruke streikevåpenet i kampen for å få tariffavtale. Han taler mot bedre vitende, raser Felix. Likevel er han enig i at det er kostnader knyttet til det å ha en tariffavtale, men at dette ikke skal være til hinder for å få en avtale på plass.

– Jeg er enig med mange som i dag har kommentert saken i Aftenposten. Man skal være lojal mot egen bedrift, men det er ikke illojalt mot en bedrift å ha tariffavtale. Det er dette som er det normale i norsk arbeidsliv, slår Felix fast, og mener det er svært viktig å jobbe for å få flere i Atea til å organisere seg.

Annonse
Annonse