JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-motstanden øker

Nei til EU varsler intensivert kamp mot EØS-avtalen. Flertallet av de spurte ønsker å bytte den ut med en handelsavtale, ifølge en fersk meningsmåling.

– Ideen om at vi må ha EØS for å få solgt varene våre, har vært EØS-tilhengernes mantra i 17 år. Nå rokkes selve grunnforholdet mellom Norge og EU. Folket har ikke tillit til EØS, og mener vi utmerket godt kan klare oss med en handelsavtale i stedet, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU til NTB.

– Les også: Sier nei til EU-kontor

Tallene kommer fram i en meningsmåling Sentio har gjort for Nei til EU i opptakten til organisasjonens landsmøte i Molde denne helgen. Bare 44 prosent av de spurte ønsker å beholde dagens EØS-avtale, mens 38 prosent sier de ville stemt nei til den i en folkeavstemning i dag. 19 prosent svarer «Vet ikke». For ett år siden sa 56,2 prosent at de støttet avtalen, skriver Nationen.

– Dette er en radikal endring. Tilsvarende målinger i Klassekampen og Bergens Tidende har i løpet av 2011 vist soleklart ja-flertall, sier Olaussen.

Men mest skjellsettende er det tydelige standpunktet for å bytte ut EØS-avtalen med en handelsavtale, mener Nei til EU-lederen. Temaet blir en av hovedsakene på landsmøtet, og danner opptakten til en intensivert kamp mot EØS-avtalen, varsler han.

SV-nestleder Audun Lysbakken kaller målingen «sensasjonell» i Klassekampen.

– Nå kan vi som er mot EØS hevde oss med en helt annen tyngde, sier mannen som mange tror blir SVs nye leder.

– Les også: Bare 1 av 5 vil inn i EU

På spørsmål om deltakerne i undersøkelsen foretrekker EØS eller en handelsavtale, svarer hele 52 prosent handelsavtale, mens kun 19 prosent står igjen som EØS-tilhengere. Hver tredje svarer imidlertid «Vet ikke», og utdyper at de ikke har nok kunnskap om alternativene til EØS-avtalen eller mener det er vanskelig å velge mellom dem.

Bakgrunnstallene viser at EØS-motstanden er størst blant dem som stemte Fremskrittspartiet ved siste stortingsvalg. 75 prosent av dem vil bytte ut avtalen med en handelsavtale. Bare 10 prosentønsker å beholde dagens EØS-avtale.

Flest tilhengere har EØS-avtalen blant Ap-velgerne, når valget er å beholde den (24 prosent) eller bytte den ut (46 prosent). Hele 30 prosent har ikke nok kunnskap til å ta stilling til spørsmålet.

– Vi kan ikke si hva folk mener når de sier de foretrekker en handelsavtale, men jeg tolker svarene dit hen at folk i hvert fall ønsker seg mer nasjonalt selvstyre og mindre inngripen fra EU, sier Olaussen.

Evaluerer EØS-konsekvenser

Olaussen er kritisk til at europautredningen, som kommer med sin rapport rundt jul, ikke ser på alternativer til EØS-avtalen. Rapporten ventes å vise og dokumentere hvor omfattende avtalen er for Norges del, men Olaussen frykter tilhengerne vil bruke den til å låse fast oppfatningen av at Norge må ha EØS for i det hele tatt å kunne få solgt sine varer til Europa.

Nå skal Nei til EU legge fram alternativer. Organisasjonens årbok, som utkommer til landsmøtet, gjennomgår «alle tenkelige muligheter» for en tredje vei mellom Brussel og Norge. Dessuten kommer prosjektet «Alternativer til EØS», hvor fagbevegelsen, landbruksorganisasjoner, Natur & Ungdom og Nei til EU deltar, med en rapport på nyåret.

– Det mest naturlige alternativet er en handelsavtale inspirerte av den Sveits har, men med særnorske tilpasninger eller en reforhandlet EØS-avtale. Jeg håper politikerne tør å ta denne debatten. Gjør de ikke det, svikter de sin oppgave, sier Heming Olaussen.

Fjernere tilknytning

At hele 52 prosent sier de heller ønsker en handelsavtale enn EØS-avtalen, er uttrykk for at folk ønsker en fjernere tilknytning til EU, sier valgforsker Anders Todal Jensen.

– Det jeg tror denne målingen først og fremst fanger opp, er at folk rent generelt er mer EU-kritiske enn på lenge, sier Anders Todal Jensen til Klassekampen.

Jensen sier til Nationen at hovedforklaringen bak tallene er problemene innad i EU.

Han advarer imidlertid mot å lese for mye inn i den høye oppslutningen om en handelsavtale.

– Når du stiller hypotetiske spørsmål, får du hypotetiske svar. Det er ingen sterkere måte å lede folk i en bestemt retning av et bestemt svar på enn å sette opp svaralternativer, understreker valgforskeren ved NTNU i Trondheim.

En av grunnene til at oppslutningen om EØS-avtalen synker, er at folk opplever at avtalen er et demokratisk problem, mener professor Erik Oddvar Eriksen ved Universitetet i Oslo.

– Når folk blir bedre kjent med EØS-avtalen, er det ikke rart de reagerer slik, sier Eriksen til Klassekampen.

Eriksen som også er leder for europaforskningsprogrammet, tror EØS-skepsisen kan henge sammen med motstand mot enkelte direktiver. Han ser selv på EØS-avtalen som et demokratisk problem, men mener avtalen likevel er realpolitisk nødvendig for Norge. Noe alternativ til EØS-avtalen finnes ikke, mener han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse