JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Islamisme verste trussel

PST har ikke endret sin vurdering av hvem som utgjør den verste terrortrusselen mot Norge etter 22. juli.

– PST har tidligere ment at ekstreme islamister er mest alvorlig, og denne vurderingen er ikke endret. PST viser til at selv om få islamister er aktive, er aktiviteten høy i enkelte miljøer, sier justisministeren.

Samtidig er PST også høyst klar over at også antiislamske og fremmedfiendtlige miljøer vokser.

– Disse er spesielt synlige i sosiale medier. Det dreier seg primært om enkeltpersoner, og PST har vært bekymret for følgehandlinger etter 22. juli, sier Storberget.

PST har derfor fått økte bevilgninger og arbeider nå med å forebygge ved å identifisere miljøer.

– Det er spesielt viktig å avdekke om de har intensjon og kapasitet til voldshandlinger. Vi har styrket PST-budsjettene, også for 2012. PST skal styrke arbeidet med åpen innhenting av informasjon, i første rekke fra internett, et svært krevende og omfattende arbeid, sier Storberget.

Forhastede konklusjoner

Justisminister Knut Storberget (Ap) er enig i at punkter som kan forbedres etter 22. juli, må gjennomgås allerede nå.

Men han advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

I sin redegjørelse for Stortinget torsdag åpnet Storberget med å berømme innsatsen til alle som hjalp til etter terrorangrepene. Han vedgår likevel at feil ble gjort, og at en del av disse må gjennomgås i åpenhet allerede nå, lenge før 22. juli-kommisjonen er ferdig med sine undersøkelser.

– Les også: Klar til å informere

– Der vi ser forbedringspunkter, er det ingen grunn til å vente, sa Storberget.

Samtidig advarer han mot å trekke slutninger for tidlig.

– Ingen er tjent med forhastede konklusjoner på mangelfullt grunnlag, sa han.

Nytt tidspunkt

Nordre Buskerud politidistrikt har opplyst at Anders Behring Breivik ble pågrepet noe senere enn det som tidligere har vært kjent, opplyste Storberget (Ap) torsdag.

Politiets beredskapstropp gikk i land på Utøya klokka 18.25 og har tidligere meldt at gjerningsmannen raskt ble lokalisert og pågrepet klokka 18.27.

Nordre Buskerud angir imidlertid pågripelsen i tidsrommet mellom klokken 18.32 og 18.34, opplyste Storberget i sin redegjørelse av terrorangrepene torsdag.

– Les også: – Må tåle kritikk for 22. juli

Breivik opplyste da han ble pågrepet at det var to andre celler, noe det ble slått riksalarm om klokken 18.50.

Storberget understreket også at forflytning med bil var det eneste alternativet for beredskapstroppen.

Han opplyste videre om at politiet ikke så bort fra flere angrep i Oslo.

– Usikkerheten var en del av situasjonsbildet for dem som gjorde mange krevende vurderinger, sa Storberget og ba stortingssalen om å tenke over dette.

Storberget (Ap) mener beredskapstroppen hadde hentet inn lite tid ved å bruke helikopter til Utøya.

Lite å hente med helikopter

Politihelikopteret var ikke tilgjengelig 22. juli på grunn av feireavvikling. Senere på ettermiddagen kom det tilbud om å bruke et redningshelikopter som sto på Voldsløkka i Oslo.

– Dersom politiet hadde kjent til helikopteret på Voldsløkka, måtte de likevel tatt med i betraktningen reisetid til helikopteret, fjerning av utstyr som brukes i redningsoppdrag og reisetiden for helikopteret til Utøya. Det er vanskelig å konkludere om dette nå, det er noe kommisjonen må se nærmere på, sier Storberget.

Han påpeker at regjeringen likevel allerede nå har bevilget penger til bedre helikopterstøtte.

Farlige situasjoner

Storberget (Ap) understreket torsdag at politiet må være forberedt på å komme i situasjoner som kan medføre betydelig fare.

– Det er ikke tvil om at politiet må utføre tjenesteoppdrag som kan utgjøre betydelig fare for dem som utfører tjenesteoppdraget, sa Storberget da han redegjorde om terrorangrepene 22. juli i Stortinget torsdag.

Storberget understreker at polititjenestemenn som arbeider under den såkalte skyting pågår-instruksen, uansett må ta stilling til hvor farlig situasjonen er, sin egen sikkerhet, risikoen for andres liv og helse samt muligheten for å lykkes i oppdraget.

Han understreker videre at Politidirektoratet selv skal gjøre en vurdering av skyting pågår-instruksen, men legger til at Justisdepartementet kan komme til å se på instruksen hvis det anses som nødvendig.

Storberget vil ikke omtale vurderingene som ble gjort før 22. juli-kommisjonen kommer med sin rapport 10. august neste år.

Nødnett fungerte dårlig

Stortinget vedtok allerede før terrorangrepene i sommer at nytt nødnett skal bygges ut i hele landet. I statsbudsjettet for 2012 har regjeringen bevilget 1,5 milliarder kroner for å få dette på plass.

Mens helseforetakene og politidistriktene i Oslo, Asker og Bærum og Søndre Buskerud allerede hadde tatt i bruk det nye nødnettet, slet fortsatt Nordre Buskerud politidistrikt med det gamle, analoge sambandet da Anders Behring Breivik gjennomførte terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

– De analoge sambandene og kommunikasjonen fungerte ikke optimalt. Trafikken var ekstremt stor og kapasiteten til å motta og bearbeide nødmeldingene ble en utfordring, sa Storberget i sin redegjørelse i Stortinget torsdag.

Dersom det nye nødnettet hadde vært ferdig utbygd også i Nordre Buskerud politidistrikt ville dette lettet situasjonen betydelig, sa justisministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse