JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Penger, fra hvem?

Høyre fikk 10 millioner kroner fra AS Uglands Rederi i fjor. Det var mer enn Arbeiderpartiet fikk i valgbevilgninger fra LO og forbundene i 2005. – Dette koker ned til hvilket samfunn man ønsker, mener Øivind T. Hansen i LO.


18.02.2009
22:37
16.12.2013 08:55

stig.christensen@lomedia.no

Han har ingenting imot at en skipsreder støtter Høyre med ti millioner kroner, bare det skjer i åpne former.

– Det fagbevegelsen gir til Arbeiderpartiet eller SV skjer helt åpent og er forankret i vedtak på landsstyremøter eller LO-kongressen, sier Hansen.

FRA ULIKT HOLD Skipsreder Johan Jørgen Ugland er ifølge Aftenposten irritert over den rødgrønne regjeringens politikk på tre områder: endringer i rederibeskatningen, i arveavgiften og i formuesskatten. Stein Erik Hagen sa det slik til VG i juli 2007 etter å ha støttet FrP med to millioner kroner:

«FrP er det partiet som er klarest på det som er viktig for min familie, det vil si formuesskatt og kapitalavgift. Avgjørelsen om å støtte partiet er noe hele familien står bak». Ifølge Finansavisen 18. juli 2008 får de rødgrønne og de borgerlige støtte fra ulikt hold. «Hovedmønsteret er at de rødgrønne får støtte fra fagbevegelsen, mens de ikke-sosialistiske partiene får støtte fra private givere og små næringslivsorganisasjoner», heter det der. Men det fins unntak. Arbeiderpartiet har mottatt penger fra næringslivet og det LO-tilknyttede Sjømannsforbundet har bevilget penger til Fremskrittspartiet.

– Til syvende og sist dreier dette seg om politikk og hvilke samfunnsforhold man ønsker seg, mener stedfortredende informasjonssjef Øyvind T. Hansen i LO.

HET POTET Partibevilgninger, særlig fra fagbevegelsen til Arbeiderpartiet, har vært en het potet hver gang det nærmer seg valg. Angrepene på det mange kaller samrøre mellom Ap og LO har tiltatt i styrke. Dette knytter seg ikke bare til pengestøtten, men også de nære båndene mellom LO og Ap. Kjell Magne Bondevik mente dette samrøret og pengestøtten til de rødgrønne var et demokratisk problem, nærmest korrupsjon, og Lars Sponheim kritiserte i 2006 LO-lederen for å være en «overstatsminister» uten demokratisk forankring. Han har tidligere gått hardt ut mot det han kaller korporativ makt for de få, og har gitt uttrykk for at LO undergraver demokratiet. Et hett spørsmål i denne sammenheng har vært om man krever gjenytelser for støtten. Der er også partene sterkt uenige. LO avviser blankt at man krever gjenytelser. «Støtten gis ut fra et ønske om å styrke de partiene som fører en politikk som er i LO-medlemmenes interesse», sier LO i en pressemelding før valget i 2005. NHO har for øvrig sluttet med direkte partistøtte.

FrP har også mer enn en gang avfyrt en bredside mot samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og fagbevegelsen. FrP har videre kommet med atskillig kritikk mot grupper som har «sugerør i statskassen». Øivind T. Hansen minner om at FrP selv, ved siden av Arbeiderpartiet, er det partiet som får mest av skattebetalernes penger til partidrift. Arbeiderpartiet fikk 94 millioner kroner i offentlig støtte i 2007, FrP 58 millioner og Høyre ca. 46 millioner.

DØDT LØP? Ifølge Finansavisen ligger de rødgrønne et hestehode foran ikke-sosialistisk side et år før 2009-valget. «Mens Høyre, FrP, KrF og Venstre samlet inn 10,1 millioner i fjor (2007), hentet de rødgrønne inn 12,9 millioner », heter det der. Etter det har Høyre fått 10 millioner kroner av skipsreder Johan Jørgen Ugland, så det bildet har endret seg drastisk. Hvordan det vil se ut etter LO-kongressen og fram mot september 2009, er for tidlig å si.

PENGER FRA NÆRINGSLIVET FrP og Høyre har jevnlig mottatt penger fra næringslivet. Pengegaver over 30 000 kroner skal oppgis, og partiene har liggende en oversikt på sine hjemmesider. FrP har oppgitt to gaver for 2008, nemlig fra Anders Wilhelmsen & Co AS på 200 000 kroner og fra Wilh. Wilhelmsen på 150 000 kroner. Finansavisen skriver 18. juli at FrP i 2007 har fått pengegaver fra Rederforbundet på 300 000 kroner, Oslo Rederiforening 100 000 kroner, Canica (Hagens selskap) 2 000 000, Jacob Stolt Nilsen 100 000, Wilh. Wilhelmsen 150 000, Odvar Aarnes 50 000, og andre 74 700 kroner.

Høyre har på sin hjemmeside listet opp en rekke bidrag fra redere og andre næringsdrivendefor 2008. I tillegg kommer gaver fra Høyre-partnere og medlemmer, tilsammen 14,4 millioner kroner per 3. desember 2008. Høyre vil videre i valgåret 2009 lære av Obama, og samle inn små beløp fra folk flest, gjerne via sms.

ARBEIDERPARTIET Arbeiderpartiet fikk 8,2 millioner fra fagbevegelsen i valgkampen i 2005. I tillegg får Ap hvert år fem millioner kroner fra LO til faglig-politisk arbeid. Ap-sekretær Martin Kolberg uttalte til Aftenposten at han håpet Ap ville få like mye fra fagbevegelsen til årets valgkamp som Ugland ga til Høyre. Høyre hevder på sin hjemmeside at LO brukte over 40 millioner kroner på de rødgrønnes valgkamp i 2005. FrP`s generalsekretær Geir A. Mo anslår at LO vil sprøyte inn rundt 30 millioner i Arbeiderpartiets valgkamp i år. LOs informasjonssekretær Tommy Skar mener dette blir helt feil.

– Man må sammenlikne direkte bevilgninger de ulike partiene mottar, mener han. Ifølge oversikten på partifinansiering.no bidro privatpersoner, kommersielle foretak og organisasjoner i arbeidslivet med 11 820 000 kroner til Ap i 2007. Tilsvarende tall for Høyre var 7 110 000 kroner og for FrP ca. 3 380 000 kroner. For Sp var beløpet ca. 1 150 000 og for KrF ca. 4 243 000 kroner. Sp får lite eller ingenting fra bondeorganisasjonene og landbruket, det samme gjelder KrF i forhold til kristne organisasjoner.

OGSÅ LO-STRID Også innad i LO har det vært sprikende meninger om partibevilgninger. Selv så sent som i 2005, det siste stortingsvalget, var det bare 8 av 25 forbund som bevilget penger til Arbeiderpartiet. Det var Fellesforbundet med halvannen million, Forbundet for Ledelse og Teknikk 200 000 kroner, Arbeidsmandsforbundet 200 000, Grafisk 50 000, Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund 500 000, Fagforbundet 2 500 000, NNN 450 000 og Norsk Treindustriarbeiderforbund 50 000 kroner. Nå er tre av disse forbund nedlagt og slått sammen med andre. I tillegg kom LOs bevilgning på kongressen med 2 750 000 kroner. Ved kommunevalget i 2007 var det sju forbund som til sammen bevilget 4,9 millioner kroner. Selv om det var et mindretall av forbundene som bevilget penger i 2005 og 2007, var det en bevegelse på 2005-kongressen til fordel for partibevilgninger, ikke bare til Arbeiderpartiet, men også til SV. Det har sammenheng med at opposisjonen og ledelsen i LO har nærmet seg hverandre og at de stilte et samlet rødgrønt alternativ til valg i 2005, bestående av tre partier. Meningsmålinger varslet om et massivt rødgrønt flertall i LO, og et sterkt ønske om regjeringsskifte. Dette gjenspeilte seg i kongressen i mai 2005, som fattet vedtak om bevilgninger til Ap og SV, på henholdsvis 2 750 000 og 750 000 kroner. På tidligere kongresser har debatten om partibevilgninger og samrøre mellom Arbeiderpartiet og LO stått langt skarpere. Kritikken har gått på at kun ett parti er favorisert, samtidig som de politiske forskjellene mellom partiene har vært større. RV- og SV-tillitsvalgte ville ikke gå for bevilgninger bare til AP.

EGEN VALGKAMP Handel og Kontor har vært blant de forbund som ikke har bevilget penger direkte til partiene.

– Men vi har satt av en million til valgkamp fra forbundets side, sier informasjonsleder Kjetil Neskvern. Han legger til at de i tillegg har satt av 250 000 kroner til samfunnskontakt, noe som i år trolig vil gå til valgaktiviteter. Flere forbund er i samme situasjon, de bruker penger på egne aktiviteter i forbindelse med valget. Norsk Offisersforbund har vært svært kritiske til partibevilgninger, og truet med å gå ut av LO i 2001, særlig hvis SV skulle få pengegaver fra kongressen. Forbundene i LO Stat har for øvrig ikke tradisjon for å bevilge penger direkte til partiene. Det betyr ikke at de forholder seg passive før valget.

– Vi legger opp til et større ambisjonsnivå enn noen gang, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad, som tilføyer at de vil ha en politisk synliggjøring av sine saker. LO Stat er organisert med fylkeskarteller og mye av virksomheten vil skje gjennom distriktssekretærene.

– Vi vil skape diskusjon om de sakene som er viktige for oss og legger sånn sett opp til en høyere aktivitet enn tidligere, sier Syrstad.

Partiene blir finansiertav staten, og offentlig støtte er det desidert største bidraget til partiene, enten det er valgår eller ei.

I tillegg får partiene støtte fra enkeltpersoner, organisasjoner, næringsliv eller andre. For nærmere oversikt, se: partifi nansiering.no

18.02.2009
22:37
16.12.2013 08:55

Partiene blir finansiertav staten, og offentlig støtte er det desidert største bidraget til partiene, enten det er valgår eller ei.

I tillegg får partiene støtte fra enkeltpersoner, organisasjoner, næringsliv eller andre. For nærmere oversikt, se: partifi nansiering.no




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker