JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever lavere rente

– Renta er for høy. Derfor har vi krevd nytt møte 10. mars der renta på kredittkortet til LOfavør, skal på dagsorden, fastslår LOs hovedkasserer Bente Halvorsen.

Kortet er utstedt av kredittkortselskapet EnterCard, som samarbeider blant annet med sparebanker. Selskapet håndterer over en million kredittkort i Danmark, Sverige og Norge. En av kundene i Norge er LOfavør. – Vi har bedt om en oversikt over hva de øvrige arbeidstakerorganisasjonene og eksempelvis Coop-medlemmer betaler i renter, årsavgift og gebyr ved bruk av kredittkort for å ha et sammenlikningsgrunnlag, fortsetter LOs hovedkasserer Bente Halvorsen.

Dyre forbrukslån

– Dette kortet knyttet til LOfavør er i en litt spesiell situasjon i og med at noen av overskuddet pløyes tilbake til fordelsprogrammet, men denne bestemmelsen står ikke i rimelig forhold til størrelsen på renta som selskapet krever ved kreditt og har derfor krevd nytt møte med selskapet. – Rente på over 20 prosent er uforskammet høyt i en tid med sterkt fallende rente i det øvrige markedet. – Dersom brukerne betaler innen fristens utløp, betaler de ingen rente. Dersom brukerne får behov for større beløp, anbefaler jeg enten å utvide boliglånet eller ta opp et forbrukerlån. Selv om også forbrukerlån innebærer høy rente, er det i hvert fall rimeligere enn hva kredittkortselskap krever. Også vi synes den renta er alt for høy, sier Bente Halvorsen.

Ingen medlemsfordel

– Å handle på kreditt er sjelden lønnsomt og er ingen medlemsfordel, mener fylkeskonferansen i Hedmark. Den har sendt inn forslag til LO-kongressen i mai med krav om at kortet fjernes fra LOfavør og at kredittkort ikke skal anses som en medlemsfordel. Fylkeskonferansen viser til at ved tidspunktet for vedtaket av forslaget, var den årlige effektive renten på 18,97 prosent. Thore Johnsen, professor i finans ved Norges Handelshøyskole, sier til Bergens Tidende at om man låner 50 000 kroner gjennom kredittkortet som LO anbefaler, betaler man 10 075 kroner i årlig rente etter de 45 rentefrie dagene. Det er en høyere rente (over 20 prosent) enn det mange konkurrenter opererer med.

Annonse
Annonse