JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsket selv å gå av

Knut Storberget (Ap) går av som justisminister og erstattes av forsvarsminister og partikollega Grete Faremo. Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) blir forsvarsminister.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Det var en etter eget utsagn vemodig statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som opplyste om endringene i regjeringen på slottsplassen fredag formiddag. Endringene kommer da også svært overraskende på de fleste.

Storberget, som både er småbarnsfar og har barn i skolealder, går av etter eget ønske, og han skal ha bedt om å få gå av etter kommunevalget da han sist vinter hadde pappaperm. Terroren 22. juli og etterdønningene skal være årsaken til at han først nå går av.

– Knut Storberget har vært blant de justisministrene som har sittet aller lengst i norgeshistorien. Han har gjennomført en betydelig innsats blant annet med å styrke politiet, sier Stoltenberg. Statsministeren framhever også Storbergets innsats i kriminalitetsbekjempelsen og mot vold mot barn og kvinner, arbeidet for kortere soningskøer og gjennomføringen av en ny og strengere politikk på utlendingefeltet.

– Han har vært en betydelig og markant politiker, slår Stoltenberg fast. Han sier at han ønsket at Storberget skulle fortsette, men at han har respekt for avgjørelsen.

Storberget har vært utsatt for et voldsomt arbeidspress, politisk press og mediekjør i forbindelse med terrorsaken. Den tidligere strafferettsadvokaten har vært justisminister i Stoltenberg II-regjeringen siden 2005. Han har vært stortingsrepresentant siden 2001.

– Les også: Ble tausere etter Storberget-telefon

Grete Faremo skal lede et departement som omdøpes fra justis- og politidepartementet til justis- og beredskapsdepartementet.

- Vi styrker departementets funksjon, sier Jens Stoltenberg, som varsler en gjennomgang av hvilke nye oppgaver og organiseringer departementet skal ha. Han er dessuten full av lovord om Faremo, som er en av regjeringens aller mest erfarne politikere.

– Jeg kjenner henne som en dyktig leder som vil kunne stå for en god organisering av justis- og beredskapsdepartementet, sier Stoltenberg.

– Når Jens spør, så skal det mye til for å si nei, sier Faremo selv.

Hun understreker at en særdeles viktig oppgave blir å få fram fakta om hendelsene 22. juli og sier at hun deler frustrasjonen til de etterlatte over at ting tar tid.

– Jeg vil ta initiativ overfor pårørendegruppa for å høre hvilke utfordringer og ønsker de har, sier Faremo.

Faremo har siden 2009 vært forsvarsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Hun har tidligere vært bistandsminister 1990–1992, justisminister 1992–1996, stortingsrepresentant 1993–1997, og olje- og energiminister i 1996. Hun gikk av som statsråd i 1996 etter avsløringene omkring Politiets overvåkingstjenestes overvåkning av Berge Furre mens han var medlem av Lund-kommisjonen.

Faremo var justisminister mens overvåkningen av Furre pågikk, men ble kastet ut av regjeringen av statsminister og partikollega Thorbjørn Jagland etter at hun hadde blitt olje- og energiminister. Etter dette var hun svært bitter på Jagland. Hennes store politiske comeback skjedde da hun ble forsvarsminister under Jens Stoltenberg i 2009.

Faremo jobbet i det private næringsliv frem til da.

– Les også: Storberget sykmeldt i to uker

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, skal ta over som forsvarsminister. Statsviteren har også vært statssekretær i Forsvarsdepartementet, der han var sentral i forhandlingene om norske kjøp av jagerfly.

– Barth Eide er en usedvanlig kunnskapsrik sikkerhets- og forsvarspolitiker. I tillegg er han en svært dyktig fagmann på sitt felt, sier statsministeren.

(ANB)

Annonse
Annonse