JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sats på tjenestesektoren

Fagbevegelsen må på en helt annen måte knytte seg til tjenestenæringene. Det er Bård Vegar Solhjells råd til LO i hans nye bok.

stig.christensen@lomedia.no

SVs nestleder lanserte boka «Solidaritet på ny» i dag. Etter å ha bladd raskt igjennom boka og hørt hans introduksjon er vel Solhjell neppe den SV-politiker som er mest opptatt av fagbevegelsen. Audun Lysbakken ligger antakelig noen hestehoder foran her.

NTL-medlem

Men den tidligere kunnskapsministeren er medlem av NTL og bruker noen sider på fagbevegelsen både nasjonalt og internasjonalt. På LO-Aktuelts spørsmål om hvilken melding han har til LO, sier han etter en liten tenkepause:

– LO bør prioritere tjenestesektoren, der det er lav organisasjonsgrad, dårlige rettigheter og mye sosial dumping. Han viser til at Norge gradvis endrer seg fra et industrisamfunn til at de nye tjenesteyrkene får mye større plass.

Organisering

I boka viser han til at det er langt mellom dem som har tariffavtale på utesteder. Han mener dette, kombinert med lav organisasjonsgrad, er en farlig utvikling for arbeidsfolk og vil at venstresiden skal sette inn en massiv offensiv for å gjøre tariffavtaler til normen og øke organisasjonsgraden.

Han mener det bør vurderes å allmenngjøre tariffavtalene i flere deler av tjenestesektoren, slik det er gjort i renhold. Videre vil han rydde i regelverk og oppfølging, ikke minst gå gjennom reglene for bemanning og innleie av arbeidskraft.

Miljø- og næring

Ny miljøvennlig industri er et område både venstresida og fagbevegelsen må satse på. Solhjell vil at nærings- og miljøpolitikken må gå hånd i hånd i stedet for å være evige motsetninger.

Særstilling

Fagbevegelsens internasjonale arbeid bør stå i en særstilling for venstresiden. Forfatteren viser til større kapitalbevegelser over landegrensene, sammenvevde eierstrukturer, og varer som blir satt sammen ulike steder på kloden. Da øker også behovet for internasjonalt samarbeid og samordning av arbeidstakerne. Mens kapitalkreftene er internasjonalisert, er tariffavtaler, lovverk og maktmidler nasjonale.

Muligheter

SVs nestleder trekker fram Liv Tørres` bok, «Bak fanene», der hun viser til at det er store muligheter for et slikt samarbeid. Tørres ser for seg «en ny sosialpolitisk internasjonal fagbevegelse», som har ansvar for kollektive avtaler på internasjonalt nivå. Solhjell mener det trengs et systematisk internasjonalt arbeid med andre enn regjeringer i hovedrollen.

Fordeling

Allerede på side 21 viser forfatteren til Richard Wilkinson og Kate Picketts bok, «Ulikhetens pris», som den heter på norsk. Solhjell mener det ikke lenger er økonomisk vekst som er vår fremste kilde til framgang, men økonomisk likhet. Han legger vekt på bedre fordeling, ikke minst gjennom skatteseddelen.

Nestlederen mente SV har gått i spissen for bedre fordeling, og avviste tanken om at de på toppen kan gå ifra, hvis andre har det noenlunde akseptabelt. I likhet med Wilkinson mener han vi må få til en jevnere fordeling mellom topp og bånn, for at samfunnet skal utvikle seg i positiv retning.

Annonse
Annonse