JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer demokrati og mindre marked i offentlig sektor

Stortingsmeldingen om forvaltningspolitikken som ble lagt fram i dag varsler en sterkere politisk styring og et farvel til markedstankegangen.

nina.hanssen@lomedia.no

– Dette er tydelige signaler i et valgår. Jeg er glad Regjeringen nå ser ut til å ha forlatt New Public Management-tankegangen i offentlig sektor, sier Turid Lilleheie, leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL), fornøyd.

Det er 16 år siden sist det ble lagt fram en stortingsmelding om forvaltningspolitikk i Norge. I dag legger statsråd Heidi Grande Røys (SV) fram Regjeringens forslag til forvaltningspolitikk for en ny tid.

Stortingsmeldingen ”Ei forvaltning for demokrati og fellesskap” varsler en ny kurs.

Fra marked til demokrati

Grande Røys slår fast at forvaltningen er til for fellesskapet og varsler mer politiske styring. Hun registrerer at man også i utlandet er opptatt av bedre politisk styring.

– Mange av de landene som gikk lengst i å markedsorientere, splitte opp og skille ut, ser nå på hvordan de skal gjenerobre den politiske styringen og få til bedre samordning, sa Grande Røys. Hun varsler nå en forvaltningspolitikk som viderefører viktige prinsipper i den nordiske velferdsmodellen.

– Markedet trenger styring og regulering. Fellesskapsløsninger sammen med ansvarlige parter i arbeidslivet, gir både trygghet, fleksibilitet og vekst. En god offentlig sektor er en konkurransefordel for næringslivet, sier statsråden.

Har lyttet til NTL

Turid Lilleheie er veldig glad for at regjeringen nå er så tydelig på dette.

– Det virker som Regjeringen har tatt lærdom av det som har skjedd i andre land, som New Zealand og andre steder. Det er en tydelig markering i et valgår. Pressemeldingene fra Regjeringen i dag kunne vært skrevet av NTL, sier Lilleheie. Hun advarer samtidig mot at dette bare blir prat.

– Jeg forventer at denne politikken blir mer enn fagre ord, men blir satt ut i praktisk handling slik at jeg slipper å reise rundt og varsle om ”snikprivatisering” i regi av departementet, sier hun.

Lilleheie oppfordrer samtidig politikerne til å forankre denne nye politikken i organisasjonen.

– Det finnes ikke noen mer pliktoppfyllende og lojale medarbeidere enn NTL-medlemmene. Derfor er det viktig at politikerne sender tydelige signaler til de ansatte slik at denne forvaltningspolitikken blir forankret i hele organisasjonen, sier hun.

Bedre ledere i staten

I meldingen er det også et forslag om at universiteter og høgskoler, i samarbeid med myndighetene, skal utvikle et nytt lederfaglig miljø.

– Demokratisk styring i et stadig mer komplisert samfunn stiller store krav til lederne. Vi vil ha en stat som er mer åpen, brukerrettet og effektiv. Da må vi selvsagt sette både ledere og medarbeidere i stand til å gjøre jobben, sier Grande Røys.

Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) skal bygge opp et lederfaglig miljø, men satsingen skal skje i samarbeid med fagmiljøer både i og utenfor staten.

På lag med de ansatte

– Ledelsen og medarbeiderne må spille på lag. De må sammen ta ansvar for å utvikle offentlig sektor, for et attraktivt arbeidsmiljø og for å nå målene for virksomheten, sier Grande Røys.

Hun ønsker seg et lederskap i staten som tar medvirkning og medbestemmelse på alvor. I meldingen står der presisert at omstilling og endring skal skje i samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner.

NTL-leder Turid Lilleheie er fornøyd med at Regjeringen i meldingen skriver svart på hvitt at de ønsker å samarbeide tett med de ansattes organisasjoner.

– Alle vet at skal en prosess bli vellykket, må man samordne og samarbeide med de ansatte og de ansattes organisasjoner, men jeg synes likevel det er flott at det faktisk er skrevet så tydelig i meldingen, sier hun.

LO fornøyd

LO-sekretær Tor-Arne Solbakken er også fornøyd med at regjeringen vil ha en sterk og effektiv offentlig sektor basert på den nordiske modellen. Han er også glad for at ergjeringen så klart understreker behovet for politisk styring av ressurser og institusjoner i fellesskapet. Men mener meldingen er mindre konkret når det gjelder hvordan slik styring skal oppnås, og dermed hvordan markedsstyringen i offentlig sektor, ofte kalt New Public Management, skal reverseres.

-Vi har imidlertid fått et godt grunnlag for en debatt, sier LO-sekretæren. I meldingen er det lovende programformuleringer om medbestemmelse, kompetanseutvikling og annen personalpolitikk.

-Dette er områder som må videreutvikles gjennom samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene, understreker Solbakken.

Her kan du finne pressemeldingene fra Heidi Grande Røys

Annonse
Annonse