JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk bred pensjonsfront

I dag overleveres pensjonskravene i lønnsoppgjørene for de offentlig ansatte. For første gang har alle de fire hovedorganisasjonene samlet seg om ett felles sett med krav.

einar.fjellvik@lomedia.no

Både i staten og i kommunesektoren har det ved flere av de siste tariffoppgjørene vært en varierende grad av samarbeid mellom LO, YS og Unio. Men når forhandlingene om å tilpasse AFP og tjenestepensjonene i offentlig sektor til pensjonsreformen i dag tar til for alvor, er det første gang at alle «de fire store» – det vil si LO, Unio, YS og Akademikerne – overleverer likelydende krav til sine motparter.

Formelt vil forhandlingene skje i tre parallelle løp, med henholdsvis staten, kommunenes interesseorganisasjon KS og Oslo kommune som motparter. Men LO Stats leder, Morten Øye, bekrefter overfor FriFagbevegelse.no at kravene vil være likelydende og at de fire hovedorganisasjonene vil sørge for å samordne seg underveis. Ender oppgjøret hos Riksmeklingsmannen, vil man sørge for å samordne meklingsfristene slik at fagorganisasjonene hele veien kan opptre som en, felles front.

De vanskelige kravene

Da FriFagbevegelse.no snakket med Morten Øye i går ettermiddag, ville han ikke si altfor mye om kravene, siden de ennå ikke var overlevert noen av motpartene. Han bekreftet likevel at noen temaer vil stå helt sentralt i forhandlingene:

– Fagorganisasjonene vil kreve å få beholde dagens ordning med at 30 års medlemskap i tjenestepensjonsordningen gir rett til full pensjon.

– De vil også kreve å få beholde dagens pensjonsnivå på 66 prosent av sluttlønna.

– Et annet viktig punkt er å beholde dagens ordning med at offentlig ansatte er garantert en pensjon på 66 % av sluttlønna fra de er 65 år – uansett hvor stor eller liten AFP/folketrygd man har krav på.

– Et fjerde viktig punkt blir å sikre deltidsansatte rett til tjenestepensjon. I dag faller deltidsansatte med mellom 20 og 37,5 prosent av full stilling utenfor tjenestepensjonsordningen.

BAKGRUNN: Vanskelig brobygging

To uker med forhandlinger

I løpet av formiddagen i dag vil pensjonskravene bli overlevert forhandlerne fra staten og KS (representerer alle kommuner og fylker unntatt Oslo). Fredag overleveres de samme kravene til Oslo kommune.

I første omgang har partene gitt seg selv frist til kl 24 torsdag 30. april for å komme fram til en forhandlingsløsning. Lykkes ikke det, blir det tvungen mekling under Riksmeklingsmannens ledelse ut over i mai.

Annonse
Annonse