JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha direktorat for likestilling

Likestillingsutvalget har lagt fram sin utredning. De vil ha et eget likestillingsdirektorat med fem regionkontor.

morten.hansen@lomedia.no

– Er interessen for likestilling til stede, så gjennomføres det likestillingstiltak. Er det lite interesse, så skjer det lite, slår lederen av Likestillingsutvalget, Hege Skjeie, fast.

Utvalget har overrakt likestillingsminister Audun Lysbakken sin utredning. De ønsker at likestillingsarbeidet ikke skal preges av tilfeldigheter og den enkeltes interesse.

– Kartleggingen avdekker klare svakheter ved dagens struktur, sier Skjeie.

Mangler verktøykasse

Et enstemmig utvalg mener et direktorat vil løse noe av strukturproblemene.

– Politikere klager ganske ofte over at ”verktøykassa er tom”. På likestillingsfeltet ser det ut til at selve kassa mangler. Vi anbefaler at regjeringen etablerer et fagorgan for gjennomføring av likestillingspolitikk, og for tilsyn med offentlige myndigheters aktivitetsplikt. Eller om vi vil – skaffer seg en verktøykasse. Den konkrete organisasjonsformen vi anbefaler, er et direktorat, sier Skjeie.

Direktoratet er den ene delen av en tredelt satsing. I tillegg foreslås det å sette i gang et tiårig utviklingsprogram for lokalt likestillingsarbeid. Utvalget foreslår også at aktivitetsplikten for arbeidsgivere blir konkretisert når det gjelder innholdet.

– Likestillingsarbeidet i Norge trenger en sterkere faglig basis, en tydelig prioritering og en helhetlig gjennomføring.

Vil koste

Utvalget har sett til, og latt seg inspirere av, Sverige. Der ble det i perioden 2007-2010 satt av 1,6 milliarder svenske kroner til arbeidet for å fremme kjønnslikestilling. Også tiltakene Likestillingsutvalget skisserer vil koste.

– Utvalgets samlede forslag har en prislapp på 350 millioner kroner per år, sier Skjeie.

Utviklingsprogrammet vil etter utvalgets forslag ha en størrelsesorden på 200 millioner kroner per år, mens et nytt direktorat er beregnet å koste 130 millioner kroner per år.

Likestillingsminister Audun Lysbakken karakteriserer utredningen fra utvalget som et grundig og viktig dokument.

– Vi vil vurdere utvalgets forslag nøye. Regjeringen tar sikte på å legge fram en proposisjon om diskrimineringslovgivningen i 2012-2013, og en stortingsmelding om likestillingspolitikken i 2013. Her skal vi ta stilling til flere av utvalgets forslag, sier Lysbakken.

Dette foreslår Likestillingsutvalget:

– Et nytt direktorat for likestilling med fem regionkontorer.

– Et 10-årig utviklingsprogram for lokalt likestillingsarbeid.

– Den lovfestede plikten til aktivt likestillingsarbeid for både arbeidsgivere og offentlige myndigheter konkretiseres.

– Et forbud mot sammensatt diskriminering tas inn i likestillingsloven og i de øvrige diskrimineringslovene.

– Likestillings- og diskrimineringsombudet videreføres. Ombudets mandat presiseres når det gjelder pådriveroppgavene.

– Ombudets konvensjonstilsyn styrkes.

– Likestillings- og diskrimineringsnemnda gis myndighet til å tilkjenne oppreisning i saker der det er konstatert diskriminering.

– Et kontaktutvalg mellom barne-, likestillings- og inkluderingsministeren og organisasjonene som arbeider med kjønnslikestilling.

– Et forum for likestilling i arbeidslivet mellom barne-, likestillings- og inkluderingsministeren og partene i arbeidslivet.

Annonse
Annonse