JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig flertall i Ap-ledelsen

Det nye sentralstyret i Arbeiderpartiet vil ha en sterk, men snever faglig forankring. Alle foreslåtte, med tre unntak, er LO-organiserte. Offentlig sektor dominerer. De tre i ledelsen er medlemmer av Fagforbundet og Tjenestemannslaget.

Denne helga skal Arbeiderpartiets landsmøte velge nytt sentralstyre, som blant annet skal lede partiet i den avgjørende valgkampen til høsten.

FriFagbevegelse.no har gjennomgått valgkomiteens forslag til nytt sentralstyre. Der er det lagt vekt på både fornyelse, foryngelse og geografisk representasjon i tillegg til den vedtektsbestemte kjønnsbalansen.

Derimot er det langt mellom ”småbrukere, fiskere, industriarbeidere og skogsarbeidere”, en gang Arbeiderpartiets kjernevelgere. Morgendagens sentralstyre gjenspeiler mer dagens velgerskarer.

Fagforbundet dominerer

Selv om forbund i både offentlig og privat sektor er representert, dominerer den offentlige.

Fagforbundet, det største i LO, vil få 7 medlemmer i sentralstyret, mens Norsk Tjenestemannslag (NTL), det største i LO Stat, vil få 5 medlemmer, hvorav to er partileder Jens Stoltenberg og nyvalgt sekretær Raymond Johansen.

Offentlig sektor vil dermed få flertall i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, vil ha to medlemmer, LO-leder Roar Flåthen og forbundsleder Arve Bakke. Handel og Kontor vil få tre medlemmer.

Den eneste bonden er Bjørn Inge Moe, Troms.

Disse stemmer Arbeiderpartiet

Ifølge valgundersøkelsen 2005 (stortingsvalget) var 21 prosent av dem som stemte Arbeiderpartiet arbeidere. Dette er et avvik på 3 prosent pluss i forhold til gjennomsnittet i befolkningen, mens 33 prosent var offentlige funksjonærer, et avvik på 5 prosent pluss, og 30 prosent private funksjonærer, et avvik på minus to prosent.

Bønder og fiskere sto for en prosent. Dette er faktisk et avvik på minus 4 prosent.

Her hadde kanskje Arbeiderpartiet stått overfor en stor utfordring fram til valget hvis det ikke hadde vært for det rød-grønne regjeringssamarbeidet.

– Arbeiderpartiets tilslutning ved valget i 2005 gir et bedre speilbilde av gjennomsnittet i befolkningen enn hva andre partier oppnådde, fastslår Bernt Aardal, professor ved Institutt for samfunnsforskning og en av landets fremste valgforskere.

Han er en av forfatterne bak valgundersøkelsen av 2005.

Nær halvparten på vandring

Et funn var at svært mange skiftet parti ved dette valget – hele 40 prosent av dem som stemte ved stortingsvalget i 2001, skiftet til et annet parti i 2005. Dersom en inkluderer vandringer inn og ut av hjemmesittergruppen, skiftet hele 47 prosent parti fra 2001 til 2005.

En viktig årsak var at det i 2005 strømmet mange nye velgere til Arbeiderpartiet, men det skjedde etter at partiet i 2001 hadde mistet mange velgere.

Kristelig Folkeparti, som fram til 2001 hadde en svært lojal velgerskare, var det bare halvparten eller 55 prosent som holdt fast på partiet i 2001, og andelen lojale velgere sank til 41 prosent i 2005.

For Arbeiderpartiet var situasjonen en ganske annen. 78 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2001 holdt fast på partiet i 2005.

<table bgcolor =#FFFFFF width="200" align="right"> <tr> <td> <a href="http://www.arbeiderpartiet.no/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Partiet/Landsmoete-2009/Velkommen-til-landsmoete!">Les mer om sakene og følg debattene på landsmøtet via Arbeiderpartiets eget nettsted.></a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://www.arbeiderpartiet.no/Aktuelt/Web-TV">Følg Ap-landsmøtet på web-TV (start lørdag kl 13. Jens Stoltenberg holder åpningstalen kl 13.45).></a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://www.arbeiderpartiet.no/content/download/24326/334802/version/1/file/forel%C3%B8pig+kj%C3%B8replan+til+pressen_1604.doc">Foreløpig kjøreplan for Arbeiderpartiets landsmøte.></a> </td> </tr> </table>

Faglig tilknytning viktig

– Spiller faglig medlemskap noen rolle for valg av parti ved stortingsvalg?

– Hvis en ser på sosiale kjennetegn, som ”den klassiske Arbeiderparti-velger”, spiller faglig medlemskap en rolle, blant annet fordi medlemskapet gir tilhørighet til venstresida. Sånn sett er LO-medlemskap et viktig element i politisk sammenheng.

– Betyr dette at klassetilhørighet fortsatt spiller en rolle ved valg av partitilknytning?

– Dette er et forhold som nok er noe oversett i vår forskning, men ser vi på den klassiske FrP-velgeren, ser vi tydelig fravær av ideologi også knyttet opp mot det å være fagorganisert. FrP-velgerne baserer sin stemmegivning på andre saker, svarer Bernt Aardal.

Tre uten faglig tilknytning

Tre av de 19 foreslåtte medlemmene av det nye sentralstyret har ingen faglig tilknytning for øyeblikket. Det er Tove Brandvik, 40 år, fra Hordaland. Som leder av kjøpesenteret på Lindås ved Bergen synes verken Handel og Kontor (HK) eller Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) å være aktuelle forbund. Selv om Tove Brandvik ikke har LO-tilknytning for tiden, har hun vært medlem av både Handel og Kontor og Hotell og Restaurant.

Den andre uten medlemskap i LO er Bjørn Inge Moe, Troms. Han er gårdbruker og dermed utenfor LOs organisasjonsområde, men har tidligere vært organisert. Mette Gundersen, Vest-Agder, er politiker på heltid hun er varaordfører i Kristiansand, etter at hun sa opp jobben. Da ble hun oppfordret til å melde seg ut av daværende Hotell- og Restaurant.

Tre faglige ledere inn

Valgkomiteen under Hill-Marta Solbergs ledelse foreslår gjenvalg av LO-leder Roar Flåthen, 59 år, (Fellesforbundet) og Jan Davidsen, 59 år, Fagforbundet. Nåværende leder i Fellesforbundet, Arve Bakke, 56 år, foreslås som nytt medlem og erstatter tidligere forbundsleder Kjell Bjørndalen i samme forbund. Arve Bakke har tidligere sittet som medlem av landsstyret i kraft av sitt verv som leder av Møre og Romsdal Arbeiderparti.

Det er foreslått gjenvalg på leder Jens Stoltenberg, 50 år, NTL, og nestleder Helga Pedersen, 36 år, Fagforbundet. Den nye landsmøtevalgte sekretæren, Raymond Johansen, 48 år, er medlem av NTL. Det samme er Anniken Huitfeldt, 39 år, Akershus

Fagforbundet tungt inne

Øvrige kandidater er:

Anette Trettebergstuen, 28 år, Hedmark, Fagforbundet (ny) og Jan Bøhler, 57 år, Oslo, Fagforbundet. Odd Kristian Reme er teolog og medlem av presteforeningen TeoLOgene i Fagforbundet.

Torgeir Micaelsen, 30 år, Buskerud, ny, NTL, Trond Giske, 43 år, Sør-Trøndelag, Fagforbundet, Lubna Jaffrey Fjell, 29 år, Hordaland, ny, NTL, Mette Gundersen, 37 år, Vest-Agder. Hun har bakgrunn fra hotell og restaurant og har vært medlem av forbundet i hele sitt yrkesaktive liv. I dag er hun heltidspolitiker, og for slike som også har sagt opp jobben, er organisasjonsmulighetene begrenset.

May Britt Lunde, 52 år, Aust-Agder, Handel og Kontor, Ingvild Kjerkol, 33 år, Nord-Trændelag, HK, ny, Ingrid Bjørketun Heggø, 47 år, Sogn og Fjordane, er organisert i Handel og Kontor.

Fagforbundet også for AUF

Bjørn Inge Moe, 41 år, Troms, er bonde og ordfører og har vært aktiv i Jern og Metall, nå Fellesforbundet. Han har også bakgrunn som medlem av Norges Bonde- og Småbrukarlag. Sånn sett viderefører han tradisjonen fra den gangen velgergrunnlaget var annerledes enn dagens.

I tillegg til disse 19 skal AUF ha en representant i sentralstyret. Nåværende representant er leder av AUF, Martin Henriksen. Han vil møte også i neste periode. Han er medlem av Fagforbundet.

Jens Stoltenberg, leder, 50 år, Oslo. Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Helga Pedersen, nestleder, 36 år, Finnmark. Fagforbundet

Raymond Johansen, sekretær, 48 år, Oslo (ny). NTL

Anniken Huitfeldt, 39 år ,Akershus, leder av kvinnenettverket. NTL.

Roar Flåthen, 59 år, LO, Fellesforbundet. (FF)

Jan Davidsen, 59 år, Fagforbundet

Anette Trettebergstuen, 28 år, Hedmark (ny). Fagforbundet.

Odd Kristian Reme, 56 år, Rogaland. Fagforbundet.

Jan Bøhler, 57 år, Oslo. Fagforbundet

Torgeir Micaelsen, 30 år, Buskerud (ny). NTL

Trond Giske, 43 år, Sør-Trøndelag. Fagforbundet.

Lubna Jaffery Fjell, 29 år, Hordaland (ny) NTL.

Mette Gundersen, 37 år, Vest-Agder.

Arve Bakke, 56 år, FF (ny)

May Britt Lunde, 52 år, Aust-Agder. Handel og Kontor (HK)

Tove Brandvik, 40 år, Hordaland.

Ingvild Kjerkol, 33 år, Nord-Trøndelag (ny) HK

Ingrid Bjørketun Heggø, 47 år, Sogn og Fjordane. HK

Bjørn Inge Mo, 41 år, Troms

Martin Henriksen, AUF. Fagforbundet.

Annonse
Annonse

Jens Stoltenberg, leder, 50 år, Oslo. Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Helga Pedersen, nestleder, 36 år, Finnmark. Fagforbundet

Raymond Johansen, sekretær, 48 år, Oslo (ny). NTL

Anniken Huitfeldt, 39 år ,Akershus, leder av kvinnenettverket. NTL.

Roar Flåthen, 59 år, LO, Fellesforbundet. (FF)

Jan Davidsen, 59 år, Fagforbundet

Anette Trettebergstuen, 28 år, Hedmark (ny). Fagforbundet.

Odd Kristian Reme, 56 år, Rogaland. Fagforbundet.

Jan Bøhler, 57 år, Oslo. Fagforbundet

Torgeir Micaelsen, 30 år, Buskerud (ny). NTL

Trond Giske, 43 år, Sør-Trøndelag. Fagforbundet.

Lubna Jaffery Fjell, 29 år, Hordaland (ny) NTL.

Mette Gundersen, 37 år, Vest-Agder.

Arve Bakke, 56 år, FF (ny)

May Britt Lunde, 52 år, Aust-Agder. Handel og Kontor (HK)

Tove Brandvik, 40 år, Hordaland.

Ingvild Kjerkol, 33 år, Nord-Trøndelag (ny) HK

Ingrid Bjørketun Heggø, 47 år, Sogn og Fjordane. HK

Bjørn Inge Mo, 41 år, Troms

Martin Henriksen, AUF. Fagforbundet.