JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjellstø i toppetasjen

Ulastelig antrukket, smårutete dressjakke, rødt slips, svart bukse. Statssekretær Fjellheim kan dresskodene. Det måtte en statsminister til for å få ham til å forlate Stavanger.


21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40

sissel.rasmussen@lomedia.no

Onsdag under LO-kongressen, 13. mai, skal regjeringen legge fram sitt faglige regnskap. Sjefen skal presentere svaret på LO-medlemmenes spørsmål. Det må være den eneste regjeringen i verden som legger fram et fagligpolitisk regnskap. Forankring fryder, ler han, og er fornøyd med eget ordspill. Statssekretær Svein Fjellheim trekker så vidt pusten, mens han forteller hva han har drevet med i det siste. Fagbevegelsens mann ved Statsministerens kontor holder tett kontakt til Folkets Hus. Han sa nei til lederverv i sitt eget fagforbund, han sa nei da Valla ville ha ham med i LOledelsen, og forsyne meg sa han nesten nei til Jens også. Han ba om betenkningstid. Oslo har aldri fristet Fjellheim. Det var Kine (fruen) som tok telefonen andre gang Stoltenberg ringte. Hun synes det fikk være grenser. Mannen har vært opptatt av politikk hele sitt voksne liv, og så skulle han si nei til statsministeren?

– Det hadde nok en viss betydning hva hun mente ja, innrømmer Fjellheim. Svaret vet vi, og han har ikke angret en dag, pendlertilværelsen til tross. Han smiler bredt og virker svært fornøyd med livet.

– Og tirsdag var vi i Sauda, min strålende hjembygd, stråler han.

Industristedet Sauda, 1. november 1945 blir barn nummer to født. Storesøster Laila Helene er to år. Svein blir lillebror i hele 11 år, før det kommer en bror til som overtar lillebrorrollen Per Inge. En periode bor familien i Skånevikstrand, noen mil fra Sauda. Faren pendler til smelteverket, og mor driver stedets eneste kolonial, postkontor og telefonsentral. Svein går i 1. klasse der alle elevene er samla i ett klasserom, fra 1. til 7. klasse. Allerede seks år gammel fikk han sitt første trekkspill av faren, som selv var en ivrig trekkspiller. Svein hørte på ønskekonserten og spilte etter det. Lillebror Per Inge spilte etter noter, mens Svein brukte gehøret.

– Det gikk jamt oppover med spillinga, helt til jeg som 10– 11-åring fikk et nytt, flott, stort spill med tangenter. Det nådde meg til langt nedafor knea. Da dalte interessen. Noen få år seinere fikk jeg et italiensk knappespill av merket «Dari» – det kosta det samme som ei Folkevogn på den tida. En skikkelig «Rolls Royce» i trekkspillklassen. Derfra gikk det bare oppover.

Trekkspillet har vært en trofast følgesvenn, noe mange i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har erfart. Han har ikke vært tung å be. Et uhell med en halvliter fra en vel ivrig bargjest betydde slutten på et 36 år langt forhold til et høyt elsket knappespill. Han reparerte det, men det ble aldri det samme. Spillet ble bytta inn med et nytt, og han forlangte den samme summen for det som faren hadde betalt 36 år tidligere. Verdien var nok langt høyere.

Men unge Fjellheim spilte ikke bare trekkspill, han trakterte også trompet – i Saudasjøen Skulemusikklag. Han var temmelig tidlig ute når det gjaldt å sjarmere damene, og før han var gått ut av grunnskolen, stilte han seg opp på en haug inne i Tråsavika, og spilte trompet opp mot himmelen – «Sail Along Silvery Moon» – til sin utkårede som bodde like ved. Det gjorde nok inntrykk, for selv om forholdet ikke varte sammenhengende fra da av, var det hun som ble hans kone gjennom 40 år. Nylig feiret de bryllupsdag.

– Jeg trodde det var zafir det skulle være etter 40 år, men det var visst rubin. Pytt, den ble godt mottatt likevel, smiler han. Svein Fjellheim har permisjon fra jobben som LOs distriktssekretær i Rogaland, men pølsemakeren fra Sauda har vært medlem i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) siden 1965.

– Det var litt tilfeldig. Jeg tror faren min synes det var mye skitt og røyk på verket. Han ville jeg skulle gjøre noe annet. Jobben hos O. Skorpe «Kjøtt, Kolonial og Skipsproviant» var en sommerjobb, forteller han. Han tjente 50 kroner i uka og sparte til sykkel.

– Jeg tjente jo mer da jeg spilte til dans, men de kom med en lærekontrakt, så jeg ble. Han meldte seg inn i forbundet. De var så få medlemmer, at omtrent alle hadde et verv i styret. Han viser meg venstre pekefinger. Arret går nesten helt rundt.

– Første gang jeg skar meg. Du skulle sett, blodet fossa, og jeg svima jo nesten av. Kjøttskjærer og ikke tåle å se blod! Han skratter.

– Det kom seg, sier han lett.

På cv-en hans står tittelen overkokk – en svært overdrevet tittel, skal vi tro kildene. Den stammer fra militæret, fra rekruttskolen på Jessheim hvor han gikk tre måneders kokkeskole. Noe som førte ham til Evjemoen i Bardufoss hvor han fikk ansvaret for å få nok mat i kroppen på 450 soldater.

– Jeg kaller det boksåpnerkurs, men jeg hadde gode hjelpekokker, og var god på å telle kalorier. Noen mener at han ikke vet hva kalorier er, og at han fremdeles tror at grovbrød med sirup på er sunt, fordi det heter grovt. Ingen navn nevnt.

– Å lage varme speilegg til 20 mann krever god logistikk, slår han fast. Ved ett tilfelle holdt det likevel på å gå riktig ille for overkokk Fjellheim. Kjøkkenet skulle bygges om. Gjengen sto ute og lagde mat i et amerikansk feltkjøkken i 40 minus. Med Målselva i ryggen og varm matdamp foran ble resultatet dobbeltsidig lungebetennelse og 41 i feber. De våket over ham på sjukestua. Det tok ukevis før han kom seg.

Sauda er vakkert, men intet blivende sted for unge Fjellheim. Så snart verneplikten var avtjent og fagbrevet på plass, gikk ferden til storbyen Stavanger. Han fikk jobb hos byens beste og landets eldste kjøttforetning – A. Idsøe.

– «A foran I er kvalitet…» Han husker gamle reklameslagord på rams, og tar en gammel Pettereøes-reklame i samme slengen.

Folk reiser jo fra Frankrike for å smake på produktene. Sjefen har vært der og, sier han, ikke uten stolthet i stemmen over sin gamle arbeidsgiver. Han ble der i 15 år, og tilsvarende lenge bar han vervet som hovedtillitsvalgt.

– Det går nesten i 15 års-sykluser, sier Svein, og oppsummerer:

– Fra 1981 til 1995 var jeg ansatt som faglig sekretær i Stavanger og omegns faglige samorganisasjon, og i 1995 ble jeg ansatt som LOs distriktssekretær i Rogaland. Telefonen fra Stoltenberg kom i 2005.

Den første store kampen Svein Fjellheim utkjempet var kjøttstreiken i 1974, året etter at han hadde blitt valgt til leder av Stavanger Kjøttindustriarbeiderforening, som forbundet het den gangen. Den landsomfattende tariffstreiken varte i en måned, hvor alle landets kjøttindustribedrifter var ute i streik, og folk hamstret som gale. Ganske fersk i gamet ble han streikegeneral, og holdt pressekonferanse hver morgen.

– Jeg tok av tre kilo første uka. Det var tøft mens det stod på, minnes han. At fagbevegelsen ikke er noen søndagsskole, har også han erfart. Tidligere forbundsleder Einar Hysvær var kjent for å kunne ta hardt i. Svein Fjellheim var en av dem som talte makta midt i mot. På sitt første landsmøte gikk han skjelvende opp på talerstolen for å for- telle forbundsledelsen at 17,50 i streikestønad om dagen, ikke gikk an å leve av. Oppdraget fra Stavanger lød på 100 prosent økning, mot landsstyrets forslag på 50 prosent. Fjellheim fikk hard medfart, og ble kalt både uansvarlig og mer til.

– Forslaget vårt fikk to tredjedels flertall. Pluss en dobling av innbetaling til kampfondet. Det ledelsen ikke hadde skjønt, var at vi også hadde tenkt på hvordan det skulle finansieres. Derfor har NNN i dag et av de største kampfondene i fagbevegelsen, sier han fornøyd. Tre år etter streiken ble han medlem i landsstyret, og i neste periode ble han valgt inn i forbundsstyret i NNN. Hysvær lærte seg å høre på vestlendingen.

Noen mener at også Stoltenberg burde lære seg å høre mer på Fjellheim enn han har gjort – til tider. Det holder å nevne sykelønnsordningen.

– Jeg vet at du har hørt spørsmålet før, men hvor var du, egentlig?

– Vi er et team her, sier Fjellheim diplomatisk, men legger til at det er noen andre i staben som offentlig har sagt at han protesterte heftig fra dag én. Han kaller det selvpåført lidelse. Mer vil han ikke si om den saken. Bortsett fra at han finner fram i det nye forslaget til partiprogram:

– Her står det, side 12: «Arbeiderpartiet vil opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.» Hans største politiske seier var derimot da hans forslag ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, mot ledelsen. Gro Harlem Brundtland var partileder, og nabo Gunnar Berge var kommunalminister. Jens Stoltenberg var leder av redaksjonskomiteen. Fjellheim var ikke like begeistret for den yngre utgaven av dagens statsminister, som han i dag skryter uhemmet av.

– Gunnar Berge ville redusere arbeidsledighetstrygden med ett år, fra tre til to år. Mitt forslag var at det kun skulle gjelde dersom arbeidssøkeren fikk et reelt jobbtilbud. Berge lå over talerstolen og fikk ordet etter at strek var satt av dirigenten, Rune Bjerke. Jeg ba om skriftlig avstemning. Mitt forslag vant med tre stemmers overvekt. Det hadde jeg ikke drømt om, understreker han.

Selv om noen påstår at konkurranseinstinktet er så sterkt, at der han kan risikere å tape, lar han heller være.

Egentlig gikk han litt motvillig inn i politikken. Partifeller maste og til slutt ga han etter, og sa ja til å stå som listefyll. Det var året etter den store streiken, 1975, og han fikk plass i bystyret. Han var rasende og følte seg lurt.

– Jeg satt på bakerste benk, men etter hvert ble det interessant. Min første sak var å sikre skoleveien. Vi fikk opp et gjerde mellom fortauet og veien der tungtrafikken dundret forbi. Det var gøy. Jeg satt i bystyret i 20 år sammenhengende, det er mer enn Rettedal (Stavangers kjente Høyre-ordfører) faktisk.

Fotballengasjementet er derimot ikke motvillig. Lidenskap er bare fornavnet. Når Viking spiller, tar han et tidligere fly til hovedstaden for ikke å være på flyplassen under kampen. Han liker det ikke, men innrømmer at det gjør fysisk vondt når de taper, og at han roper høyt hjemme alene i leiligheten.

Selv trener han hver lørdag på SIF-stadion i Stavanger med gutta. Det skal mye til om han ikke er der.

Barnebarna, Mia og Alexander, er prioritert. Barna til datter Line, som bor fire hus opp forbi. De er de første han besøker når han kommer hjem, og de siste han ser før han drar igjen på søndag. Sønnen Rune bor også i Stavanger. Han har sine rundt seg.

Mange har opplevd Svein Fjellheim i dirigentrollen – hans evne til å tenke kjapt, samtidig som han har full oversikt og har salen i sin hule hånd.

– Dirigentrollen er krevende, sier han. Hvor mange landsmøter og LO-kongresser han har vært dirigent på, har han gitt opp å finne ut av, men mange er det.

– Jeg har et minne hjemme. Et metallstykke fra en eldgammel klubbe, med hilsningsinskripsjon fra finsk LO. Det stammer fra LOkongressen under valget av Yngve Hågensen. Delegatene til LOkongressen er vanligvis flinke, oppdragne folk som vet hvordan de skal oppføre seg, men da Haraldseth snakket nedsettende om Yngve fra talerstolen, begynte folk å bue, plystre og trampe i salen. Jeg slo så hardt i bordet at metalldelen av klubba falt av. Det er en dirigents rolle å holde ro i salen, uansett hva som blir sagt. Det er det mest intense jeg har opplevd som dirigent, forteller Fjellheim.

Denne helga ble det ikke fotballtrening på statssekretæren. NNNs landsmøte åpnet, og Svein Fjellheim er gjest. Skulle du ellers lure på hvor han er, så finner du ham på Facebook. Trøbbel med nettforbindelsen er ikke noe hinder – han oppdaterer på mobil.

Hvis sjefen kaller, er han parat. Staben møter tidlig og vet ofte ikke når de skal hjem. Fagbevegelsens mann har kommet til et sted hvor arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser ikke gjelder. Det har han forståelse for. De har en jobb å gjøre. De skal vinne valget. For den beste statsministerkandidaten er sjefen. Der er det ikke tvil i Svein Fjellheim – verken i hode eller sjel.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker