JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anklaget for slavearbeid - godkjent av Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynets nye register over godkjente bemanningsforetak fanger ikke opp useriøse virksomheter, fastslår Fagforbundet. Norsk Helseforetak, som er anmeldt for ulovlig import av ukrainske helsearbeidere, er stemplet godkjent.

Dette er uhørt, mener LO, mens Arbeidstilsynet ikke har motforestillinger, skriver ”Oss tillitsvalgte”, som er Fagforbundets informasjonsorgan overfor tillitsvalgte. Redaksjonen sjekket Norsk Helseforetak og fant det godkjent til tross for at det er anmeldt av UDI for å ha latt helsepersonell fra Ukraina arbeide i flere norske kommuner uten arbeidstillatelse. LO anmeldte bedriften for slavearbeid og menneskehandel.

Oppfyller minimumskrav

Norsk Helsepersonell er godkjent fordi det oppfyller vilkårene, som er at virksomheten skal være registrert i Enhetsregisteret og hos skatteetaten. Alle som innfrir disse kravene og er registrert som aksjeselskap eller har stilt sikkerhet, blir registrert. Seniorrådgiver Bjørn Kvello i lov- og regelverksavdelingen i Arbeidstilsynet sier til tillitsmannsbladet at bedrifter ikke uten videre vil miste godkjenningen selv om de blir dømt for de alvorligste forhold.

LOs Geir Mosti er forundret

– LO vil aldri akseptere sosial dumping, og vi hadde store forhåpninger til at den nye registreringsordningen skulle bli et kraftfullt virkemiddel. Hvis ordningen ikke en gang fanger opp virksomheter som er under etterforskning for flere straffbare forhold, er det ugoldbart, sier Geir Mosti, nestleder i LO. Statssekretær Jan-Erik Strøstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet forsikrer at departementet vil se på reglene nok en gang dersom det skulle vise seg nødvendig.

Fellesforbundet tok saken

Både Fellesforbundet og Fagforbundet lokalt engasjerte seg sterkt å på vegne av det ukrainske helsepersonellet, som betalte flere tusen kroner for å arbeide i Norge. I flere artikler i nettportalen www.FriFagbevegelse.no kom det fram hvordan ukrainerne ble utnyttet på det groveste. Utgangspunktet var turistvisum og at de skulle lære seg norsk, men de arbeidet ved ulike helseforetak i kommuner i Rogaland og i en kommune i Hordaland uten betaling. De fikk 100 kroner dagen til mat.

Annonse

Flere saker

Annonse