JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk ungdom velger gult

Stadig flere danske ungdommer melder seg inn i «gule» fagforeninger, mens LOs medlemstall synker.

eline.lonna@lomedia.no

harald.henmo@lomedia.no

Hvert femte fagforeningsmedlem under 30 år er med i enten Kristelig Fagbevægelse (Krifa) eller Det Faglige Hus. De siste ti årene har gule fagforeninger fått mer enn 100.000 nye medlemmer, mens dansk LO i samme tidsrom har hatt en nedgang på 250.000 medlemmer. Det viser en ny rapport fra forskningssenteret FAOS, tilknyttet universitetet i København.

Billig

«Gule» fagforbund har ikke kollektive tariffavtaler, og har betydelig billigere kontingent enn LO. Men i Danmark tilbyr de arbeidsledighetsforsikring (det er fagforeningene som står for utbetaling av dagpenger, og ikke staten, som i Norge). Det gjør dem attraktive.

Dansk LOs nestleder Lizette Risgaard er bekymret for utviklingen.

– Hvis stadig flere velger gule forbund, eller dropper helt å organisere seg, vil det ikke være noen igjen å lage tariffavtaler for, og de vil forsvinne helt, sier hun til Ugebrevet A4.

– Da vil arbeidsgiverne forhandle kontrakter med den enkelte ansatte. Dermed forsvinner roen, fleksibiliteten og de ordnede forholdene vi har på arbeidsmarkedet i dag. Det er på ingen måte i samfunnets interesse, sier Risgaard.

– Falsk reklame

Professor Jesper Due ved FAOS sier de gule forbundene har fått det til å virke som de tilbyr det samme som LO.

– De gule kaller seg faglige organisasjoner. Men hvis en faglig organisasjon defineres som en kollektiv ivaretakelse av medlemmenes interesser gjennom overenskomster, så er dette falsk reklame. De gule har ikke overenskomster. De fleste av medlemmene deres går på LO-forbundenes overenskomster, sier Due.

Annonse
Annonse