JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsledelsen har ansvaret

SVERIGE: Ledelsen ved varetektsfengselet hadde ansvaret for de mangelfulle sikkerhetsrutinene som muliggjorde drapet på en fengselsbetjent i oktober.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Det er hovedfunnet i den svenske Kriminalomsorgens egen granskning av omstendighetene rundt drapet i varetektsfengselet i Huddinge sør i Stockholm. Granskningen ble offentliggjort onsdag.

Dagen før trakk fengselsleder i Huddinge, Agneta Kempe seg fra stillingen.

Alene på vakt

Fengselsbetjent Karen Gebreab ble drept av en innsatt i forbindelse med lufting. Betjenten var alene da hun møtte den innsatte utenfor heisdøren på taket, der luftegården i varetektsfengselet i Huddinge er.

Der overfalt han henne og slo henne i hjel.

– Skulle vært to

Minst to betjenter skulle ha fulgt drapsmannen, som ble vurdert som farlig, «overalt han beveget seg i varetektsfengselet og slik var det ikke, og sannsynligvis ikke bare i dette tilfellet», står det i granskningsrapporten.

«I blant er det to, i blant en», har drapsmannen selv har sagt om antallet betjenter som har ledsaget ham til lufting. Det har han sagt i avhør med politiet etter drapet.

Trekker anken

Samtidig som granskningsrapporten ble lagt fram, meddelte den svenske Kriminalomsorgens generaldirektør Inga Mellgren at de trekker tilbake anken av Arbeidstilsynets forbud mot alenearbeid.

Arbeidstilsynet bestemte en uke etter drapet å nedlegge forbud mot alenearbeid i luftegården på Huddinge. 1.november bestemte den svenske Kriminalomsorgen å anke forbudet fra Arbeidstilsynet.

Nå trekker de anken.

SEKO

– Det er bra at de etter press fra oss har kommet fram til dette. Alenearbeid er et av de største arbeidsmiljøproblemene i Kriminalomsorgen, sier Christer Henriksson, som leder SEKOs organisasjon for ansatte i Kriminalomsorgen.

Annonse

Flere saker

Annonse