JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljekompromiss klart

LO-kongressen kommer til å skyve spørsmålet om oljeboring i nord foran seg, på samme måte som landsmøtet i Arbeiderpartiet gjorde.

einar.fjellvik@lomedia.no

I sin innledning til programdebatten unnlot LOs 1.sekretær, Ellen Stensrud, omhyggelig å si verken ja eller nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Hun nøyde seg med å minne om hvor stor betydning petroleumsvirksomheten har hatt for det norske samfunnet de siste 40 årene og forsikret om denne virksomheten må foregå på en miljømessig forsvarlig måte.

Klare fronter

Tidlig i debatten tok blant andre EL & IT Forbundets Jan Olav Andersen til orde for å skjerme områdene utenfor Lofoten og Vesterålen mot oljeboring.

Fellesforbundets Liv Christiansen minnet om at oljevirksomheten skaffer store deler av landets eksportinntekter og at norsk leverandørindustri er blant de fremste i verden – også i miljøvennlighet.

– Skal vi fortsatt være i verdenseliten, må det gjøres nye funn på norsk sokkel. Understreket hun.

Les også: – Utsettelse truet offshoreindustrien

Kompromisset klart

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) skal det imidlertid alt nå være klart at resultatet av programdebatten blir det samme kompromisset som Arbeiderpartiets landsmøte landet på tidligere i vår. Det vil si at spørsmålet om ja eller nei til oljeboring utsettes til konsekvensene av en slik virksomhet er kartlagt og forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger i revidert utgave til neste år.

– Vi kan leve med en utsettelse, sier NTL-leder Turid Lilleheie, en av de som på forhånd hadde varslet kamp for å få LO til si nei til oljeboring i nord, til ANB.

– Alternativet til en utsettelse hadde vært at vårt forslag ble stilt opp mot industriens forslag. Da hadde vi risikert å tape, og LO hadde gitt grønt lys til oljeutvinning. Det hadde vært et stort nederlag, sier Lilleheie.

Flåthen positiv

Også LO-leder Roar Flåthen gir uttrykk for at han er komfortabel med et kompromiss:

– Vi trenger mer kunnskap. Først må vi ha konsekvensanalysene på bordet, og så kan vi ta stilling når forvaltningsplanen skal revurderes neste år, sier Roar Flåthen til ANB.

Annonse
Annonse