JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dårlig integrering gir dårlig produksjon

Arve Bakke i Fellesforbundet frykter at manglende integrering på arbeidsplassene på sikt kan bryte ned den norske modellen.

erlend.angelo@lomedia.no

Forbundslederen uroer seg over den negative tendensen i arbeidskraftsproduktiviteten de senere årene. Et kjennetegn ved den norske samfunns- og arbeidslivsmodellen er høy produktivitet, noe som krever høy vekst fra år til år.

Men i de siste årene har veksten falt. Fra 1991-2010 var veksten for Fastlands-Norge i snitt 2,3 prosent per år. I år beregner man den til å bli 1,2. Neste år 1,8, ifølge statsbudsjettet.

Manglende kommunikasjon

Bakke mener det er for enkelt å skylde på arbeidsinnvandringen, men ser likevel sammenhengen mellom den store arbeidsinnvandring og stagnasjonen i produktiviteten. Bakke peker særlig på kommunikasjon, eller mangelen på sådan, som det største problemet.

– Det ser vi innenfor industrien i dag hvor du har rene polske arbeidslag og rene norske arbeidslag. Det gir ingen integrering og for dårlig produktivitet i den delen som ikke er norsk- språklig, sier Bakke til NRK Møre og Romsdal.

– Det sosiale limet som god kommunikasjon arbeidstakere mellom skaper, blir svekket. Det skjer lettere feil i produksjonen og flere arbeidsulykker oppstår, skriver forbundslederen i en kronikk i VG.

Mindre lagdeling

Svaret på utfordringene er ikke å stenge ut andre lands arbeidstakere, understreker Bakke. Tvert imot.

– Vi må bryte opp alle strukturer og mønstre som skaper lagdeling. Norsk- og samfunnsopplæring må på plass. Og de utenlandske arbeidstakerne må ansettes fast i bedriftene de jobber i, sier Bakke.

Innleien skaper problemer

Lars Mamen, tømrer og tillitsvalgt Bøhmer Entreprenør i Drammen, er helt enig i det siste.

– Fall i produktivitet har ingenting med nasjonaliteter å gjøre. Derimot skaper innleien problemer. Folk som blir kastet inn og ut av arbeidsplassen rekker ikke å bli kjent med rutiner og kollegaer. Det hemmer produksjonen rundt omkring, sier Mamen til Magasinet for fagorganiserte.

– Det finnes mange dyktige folk som kommer på arbeidsplassene via innleie, det være seg om de er polske, danske eller norske. Det er ikke det det går på. Men den lette tilgangen til midlertidig arbeidskraft fører til at bedriftene spekulerer i bruken av innleie. Det igjen gir dårligere planlegging og dårligere gjennomføring av prosjektene, mener Mamen.

Tømrerer er enig i at at språket er en stor utfordring, særlig når det gjeder sikkerhet.

– Det er en sikkerhetsrisiko om man ikke forstår eller kan gjøre seg forstått på en byggeplass. Så det er veldig viktig at man får språk- og sikkerhetsopplæring.

Vil bevise seg

Iwona Kilanowska, HR sjef i Adecco Bygg og Industri, er ikke enig i at innleie skaper problemer for produktiviteten.

– Om det er veldig korte oppdrag på en dag eller to, kan det nok være vanskelig. Men lengre oppdrag på flere dager eller uker gir arbeidstakerne god nok kjennskap til å innpasse seg arbeidsplassen, sier Kilanowska til Magasinet.

– Vi har 2.000 ansatte, de fleste fra Polen, og de har ofte en ekstrem vilje til å prestere. De er utrolig opptatt av å vise at de duger, sier Kilanowska til Magasinet for fagorganiserte.

HR-sjefen er opptatt av å se på utfordringene som kommer med kulturforskjellene.

– Folk er forskjellige, det må man ta hensyn til. Lederstil, for eksempel. I Polen er man vant til veldig tydelige beskjeder, mens formenn i Norge kan være litt mykere i formen.

– Jeg sier slettes ikke at man skal innføre polsk stil i Norge, men at det er viktig å være klar over forskjellene. Det er mange små og store ting, og jeg tror alle bør prøve å lære hverandre å kjenne, sier Kilanowska, som bifaller at språket er en stor utfordring.

– Språket er jo selve starten på integreringen, som vi alle ønsker. De som lærer seg språket, trives best og fungerer best, sier Kilanowska.

Annonse
Annonse