JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen styrker nord

Flere byer i nord vil få en tydeligere og mer avklart rolle i nordområdesatsingen når regjeringen legger fram sin nordområdemelding fredag.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) erfarer, satser regjeringen på å styrke Bodø som sentrum for utvikling av kunnskap om næringslivets muligheter i nordområdene. Spesielt skal dette gjelde samarbeid med russiske kompetansemiljøer og næringsliv.

Tromsø skal bli motoren når det gjelder mineralnæringens muligheter i nord. NordNorsk Reiseliv, med hovedkontor i Alta, skal styrkes og få en enda mer sentral funksjon. Dette er blant det som blir å finne i regjeringens nordområdemelding, som legges fram fredag.

Det skal bli et sterkere trøkk på Bodø, og universitetet og Handelshøgskolen der, som et brohode for næringslivssamarbeid i Russland. Bodø har hatt nordområdesenteret for næringslivet siden 2007, men dette skal altså bygges ytterligere opp.

Stortingsrepresentantene Janne Sjelmo Nordås (Sp) fra Nordland og Irene Lange Nordahl (Sp) fra Troms er svært fornøyde.

– Les også: Støre gir full gass

– Jeg synes det er positivt hvis man klarer å styrke det næringslivsfokuset som universitetet og høgskolen i Bodø har hatt over tid. Slik får vi til en sterkere satsing mot Russland. Mange vil satse i Russland, men det krever kunnskap, sier Sjelmo Nordås til ANB.

– Man har lenge satset sterkt på Barentssamarbeidet, med blant annet Kirkenes som senter for folk til folk-satsingen og grenseboerbevis. Dette er noe som skal forankres ytterligere, legger hun til.

– Kirkenes er også utrolig viktig med sin nærhet til Russland. Dette vil også komme til uttrykk i meldingen som legges fram, sier nordlandsrepresentanten. Også Barentssekretariatet sin posisjon, og Kirkenes sin rolle som brohode mot øst skal styrkes i nordområdemeldingen.

– Det er ikke tvil om at vi har tapt i Nord-Norge på alle disse kretsmesterskapene av typen «skal de ha, så skal vi ha, eller så skal ingen få», sier Sjelmo Nordås, som sier det skal bygges sterke allianser og bedre samarbeid i nord, men med motorer som Bodø, Kirkenes, Tromsø og Hammerfest på de ulike områdene.

– Les også: Vekker begeistring i nord

– Det å bygge fagmiljøer, nettverk og allianser blir viktig. Dette må gå som en rød tråd gjennom nordområdesatsingen, sier hun.

Tromsrepresentanten Irene Lange Nordahl legger vekt på Tromsø sin rolle i det som er ventet å bli en stor mineralsatsing i årene framover.

– Tromsø blir utrolig viktig, og ikke bare i forhold til Arktisk Råd sin rolle og de sterke fagmiljøene som allerede er der. Mineralnæringen kommer til å bli et sentralt satsingsområde, og der geologien har handlet mest om det som skjer ute på sokkelen, skal vi nå dra det på land også. Tromsø vil bli senter for kunnskapsbyggingen på land, slår hun fast. Tromsø blir kunnskapsbasen, med en sterk link til teknologimiljøet i Narvik.

Det er få konkrete pengesummer å spore i meldingen som legges fram av ikke mindre enn fire statsråder i Bodø fredag.

– Men det som forankres i nordområdemeldingen vil bli førende når fagdepartementene skal legge sine budsjetter, garanterer Lange Nordahl.

– Uansett er nordområdemeldingen som en marsjordre å regne, til fagdepartementene, men også om mer samarbeid med naboen og nettverksbygging i landsdelen, slår de to stortingsrepresentantene fast. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse