JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krasjet firmaets bil i fylla, men fikk jobbene tilbake

To bygningsarbeidere lånte anleggsbilen en lørdagskveld de hadde fri og dro på fest. Det gikk galt. Etterpå fikk de avskjed, men retten fant at avskjedene var ugyldige.

nina.sandaas@lomedia.no

Saken som ble ført av LOs juridiske avdeling på vegne av to svenske bygningsarbeidere, endte altså med seier i Oslo tingsrett for saksøkerne. Retten kjente avskjedene ugyldige og ga de to rett til å gjeninntre i stillingene sine. I tillegg fikk de dekket sitt fulle lønnstap på over 500 000 kroner.

Festen endte på glattcelle

Advokaten fremstiller saken på en sikkert utilsiktet humoristisk måte i et notat: «To svenske bygningsarbeidere som jobbet 9-12 skift i en isolert fjordtarm på Vestlandet brukte anleggsbilen en lørdagskveld de hadde helgefri. De kjørte til fest og fra fest. Fører var muligens påvirket av alkohol på vei til fest, han var kanon full (1,65 i promille) da han kjørte hjem fra fest. Passasjeren var enda fullere (2,37 i promille). Det gikk galt, de kjørte feil, kjørte inn i en mur, ble stanset av politiet og innlosjert på glattcelle over natta og løslatt søndag kveld etter avhør. De varslet driftsleder på anlegget de arbeidet om hva som hadde skjedd. De la seg helt flate og erkjente sine synder».

Erklært uønsket

Historien kunne ha endt der og ikke i retten. Men mandag morgen ble de to innkalt til driftslederens kontor. Tillitsvalgt var til stede. Denne hadde på lørdagskvelden fysisk og verbalt forsøkte å hindre de to i å kjøre.

Driftsleder opplyste at de var uønsket på anlegget. De måtte pakke sakene sine og ta første fly hjem. Hvilket de gjorde. Driftslederens begrunnelse var at de hadde stjålet anleggsbilen og kjørt i fylla med den.

De mottok avskjedsbrev i posten noe senere, avskjedsbrevet var datert samme dag som møtet fant sted og undertegnet av arbeidsgiver.

Skjedde på fritiden

De to svenskene tok ut stevning med krav om ugyldig avskjedigelse og erstatning. Riktignok var kjøringen straffbar og klanderverdig, men den fant sted på fritiden og de hadde dessuten lov å benytte bilen.

Da også andre vitnet i retten om fri disponering av anleggsbilen, falt et sentralt bevistema ut til saksøkernes favør.

Dessuten ga retten dem medhold i at i realiteten ble de to avskjediget på flekken i det omtalte morgenmøtet med driftslederen, ikke ved senere brev som arbeidsgiver hevdet. Dermed var saksbehandlingen mangelfull i henhold til arbeidsmiljøloven. En avskjed krever en forsvarlig saksbehandling; her skulle det ha vært avholdt et drøftingsmøte mellom arbeidsgiver og de to de svenskene.

Annonse
Annonse