JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Katastrofetall for SV

SV får katstrofetall i en fersk meningsmåling, og nå mener flere lokallagsledere i at partiet må komme seg ut av den rødgrønne regjeringen så fort som mulig

Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 3,7 prosent på en meningsmåling i Dagens Næringsliv (DN). Et slikt resultat ville gjort at partiet kun hadde blitt sittende med kun én representant på Stortinget.

Partiet faller 0,8 prosentpoeng og oppslutningen på 3,7 prosent er det dårligste for SV noensinne på målingene i DN.

Lederkandidat i SV, Heikki Holmås, medgir at partiet risikerer å bli omtrent utradert fra Stortinget dersom de ikke gjør noe med det.

– Les også: Siv i siget

Arbeiderpartiet er fortsatt landets største parti med 31,9 prosent til tross for en tilbakegang på 1,8 prosentpoeng i forhold til tilsvarende måling i oktober.

Høyre får en oppslutning på 30 prosent (+ 0,4), mens Fremskrittspartiet går mest fram med 2,4 prosentpoeng til 17,3 prosent. Det gir de to partiene flertall på Stortinget med 87 representanter.

Senterpartiet får 4,6 prosent, fram 0,2. Kristelig Folkeparti og Venstre ligger uforandret siden forrige måling på henholdsvis 5,3 og 3,8 prosent.

– Ut av regjeringen

Flere lokallagsledere i Sosialistisk Venstreparti mener regjeringsslitasjen er så stor at partiet må komme seg ut av den rødgrønne regjeringen så fort som mulig.

– SV må finne en rimelig grunn til å gå ut av regjeringen, og klimameldingen kan passe, sier Olav Gilsåmo som er leder i Meråker SV til Dagsavisen.

Etter bare 4,1 prosents oppslutning i kommunevalget i høst, murrer det på grasrota i partiet. Flere krever at SV går ut av regjeringen for isteden å blankpusse profilen fram mot stortingsvalget i 2013, skriver avisa.

– Les også: Vil ha rødgrønn storkonferanse

– – Det er vanskelig å si hva vi står for når vi åpenbart ikke får gjennomslag, sier Gilsåmo og fortsetter: - Vi må jo bare holde kjeft så lenge vi sitter i regjering.

Fordelingspolitikken og motstanden mot å sende norske soldater til Libya og Afghanistan er blant sakene der flere SV-ere føler at partiet ikke har noe det skal ha sagt.

– Vi må nok ut for å unngå mer slitasje på SV. Nok er nok, sier lokallagsleder Anne-Karin Ødegården i Enebakk SV. Hun ønsker nå en debatt om regjeringsdeltakelsen i partiet.

Ut-vedtak

Lokallaget vedtok onsdag – trolig som det første i landet – en uttalelse om at SV må ut av den rødgrønne regjeringen, melder TV 2.

«Enebakk SV mener at partiet snarest mulig må avslutte regjeringssamarbeidet og satse for fullt på valget i 2013», heter det i vedtaket.

– Enebakk SV tør der andre tier. Jeg vet at regjeringsdeltakelsen diskuteres i mange lokallag, men meg bekjent er vi først ut med en slik uttalelse, sier Anne-Karin Ødegården til kanalen.

– Les også: Solhjell trekker seg

Den ene av SVs to lederkandidater, Heikki Holmås, mener partiet er best tjent med å bli værende i regjering, men sier diskusjonen må tas, skriver Dagsavisen.

Heller ikke partiets nestleder og parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, mener at partiet bør gå ut av regjeringen.

– Jeg mener at det rødgrønne politiske prosjektet er en stor suksess som er skapt av SV. Vi har klart å dra Norge til venstre gjennom å sitte i regjering. Det legges merke til internasjonalt. De fleste SV-velgere svarer, når de blir spurt i meningsmålinger, at de er for et rødgrønt samarbeid, sier Solhjell til TV 2. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse